Британският министър-председател Борис Джонсън каза на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, че е необходимо движение и гъвкавост от страна на Европейския съюз, за да бъде постигната сделка за Брекзит, заяви говорителка на правителството на Великобритания, цитирана от Ройтерс и БТА.

Джонсън и Туск се срещнаха в кулоарите на годишната сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк. Двамата обсъдиха напредъка в преговорите между Великобритания и ЕС за намиране на алтернатива на предпазния механизъм за ирландската граница, каза говорителката

"Министър-председателят подчерта, че за да осигурим сделка, сега ще е необходимо да видим движение и гъвкавост от ЕС", заяви тя и добави, че лидерите са се съгласили да поддържат връзка в идните седмици.

След срещата Туск заяви в Туитър: "Няма пробив. Няма провал. Няма време за губене."

Великобритания смята, че е представила подробни предложения във връзка с Брекзит за замяна на предпазния механизъм за ирландската граница и очаква ЕС да се ангажира сериозно с тези идеи, каза британски правителствен служител.

Според него Джонсън е дал ясно да се разбере на срещата с Туск, че предпазен механизъм, важащ само за Северна Ирландия, не е решение, което Великобритания може да приеме.

Източници от ЕС заявиха по-рано, че Великобритания все още не е предложила подходяща алтернатива за границата между Ирландия и британския район Северна Ирландия, която да гарантира целостта на единния пазар и митническия съюз на общността.

Джонсън заяви, че неговата управляваща Консервативна партия няма да приеме изборен пакт с оглавяваната от Найджъл Фараж Партия на Брекзит, която предлага сделка, ако премиерът се съгласи на пълно скъсване с ЕС.

При сегашната ситуация във Великобритания, където парламентът е в безизходица и е разделен по въпроса за условията на Брекзит, има голяма вероятност за общи избори в идните месеци, въпреки че не е ясно кога точно може да стане това.

Фараж предлага на Джонсън изборен пакт, за да се гарантира, че привържениците на излизането на Великобритания от ЕС ще останат на власт, за да осъществят Брекзит на всяка цена.

"Консервативната партия е най-старата, най-успешната политическа партия в света и ние ще се състезаваме на следващите избори . . . като консерватори, а не в съюз или пакт", каза Джонсън в Ню Йорк.

Междувременно лидерът на британската опозиционна Лейбъристка партия Джереми Корбин получи подкрепа за своята стратегия за Брекзит, отблъсквайки предизвикателство от свои съпартийци, които искаха той незабавно да подкрепи оставане на Великобритания в Европейския съюз преди евентуални избори, предаде Ройтерс.

Гласуването на годишната конференция на лейбъристите в град Брайтън беше поредният изблик на разногласие заради подхода на Корбин към Брекзит.

Председателката на конференцията заяви, че опитът да бъде принуден Корбин да промени подхода си към Брекзит се е провалил. Изявлението беше посрещнато с недоволни викове от подкрепящите ЕС членове на партията и с одобрителни възгласи от привържениците на Корбин.

Лейбъристката партия подкрепи позицията на своя лидер първо да се опита да спечели избори, да предоговори споразумението за Брекзит и после да свика специална конференция, на която да бъде определена позицията на партията - за излизане на Великобритания от ЕС със сделка или за оставане - при втори референдум.

Лейбъристите, подобно на управляващите консерватори, се мъчат да постигнат съгласие за стратегията за Брекзит.

Корбин, който е ляв критик на ЕС, е подложен на натиск от свои съпартийци и дори от някои хора от близкото му обкръжение недвусмислено да подкрепи оставане в общността, а техният бунт наложи гласуване, на което да се избере между двете възможности.

Министър-председателят Борис Джонсън настоява, че Великобритания ще напусне ЕС на 31 октомври.

Очаква се днес съдът да се произнесе законно ли е спирането на парламента в страната.