Двамата мъже призовават правителствата си да преговарят за пускането им на свобода, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Видеото, публикувано в популярен джихадистки форум, е разделено на две сцени, показващи всеки заложник на различно място.

В първата част говори 50-годишният Серж Лазаревич, който има френско и сръбско гражданство. Той е отвлечен в Мали през ноември 2011 г.
Във видеото той в облечен в черен тюрбан и седи на седалка на пикап.

"Много съм болен, бъбреците ме болят и страдам от много високо кръвно налягане. Страхувам се, че животът ми е в опасност след френската интервенция в Ирак. Искам от вас, г-н президент, да направите всичко да ме освободите, защото сте отговорен за всичко, което ще ми се случи", заявява Лазаревич и приключва изявлението си със съобщение за семейството си.

От Елисейския дворец посочиха, че службите за разузнаване са потвърдили автентичността на видеото и то е доказателство, че Лазаревич е жив.

Президентът Франсоа Оланд е в постоянен контакт с властите на всички държави в северноафриканския регион и ще използва всички възможни начини и форми на диалог, за да успее да издейства освобождаването на френския заложник Лазаревич”, коментират властите.

В края на септември 55-годишният французин Ерве Пиер Гурдел, отвлечен в Алжир от групировката "Джунд ал Халифа", отцепила се от "Ал Кайда", бе обезглавен.

Втората част на видеото на АКМИ показва холандския турист Сяк Рейке, отведен насила от ресторант в град Тимбукту през ноември 2011 година.

"Днес е 26 септември 2014 г. - изминаха повече от 1000 дни, откакто съм в плен в Сахара", казва Рейке, облечен в бяла риза, с разпънат сив чаршаф на заден план.

"Страдам от сериозни проблеми с кръста, не съм добре и емоционално. Държа правителството си отговорно за всяка злина, която ме сполети. Моля, помогнете ми", казва той.

Холандското Министерство на външните работи заяви, че е запознато с видеото.

„Заради семейството на заложника няма да коментираме ситуацията”, заяви говорител на министерството, предаде АФП, цитирана от "Фокус".

През лятото се появиха съобщения, че Франция се е разминала с голяма опасност от терористични атаки на "Ал Кайда в ислямския Магреб". Айфеловата кула, Лувърът, театралният фестивал в Авиньон са били на прицела на терористи от Магреба.

На 16 ноември екстремистката групировка „Ислямска държава” съобщи във видеозапис, че е екзекутирала чрез обезглавяване американския хуманитарен работник Питър Касиг.

ИД досега публикуваха записи с обезглавяването на двама американски и двама  британски заложници.

През лятото бе обезглавен американският журналист Джеймс Фоули.

На 3 септември ИД публикува видеозапис, в който се вижда обезглавяването на втория американски заложник Стивън Сотлоф.

11 дни по-късно джихадистката групировка публикува и видео от екзекуцията на 46-годишния британец Дейвид Хейнс. Той бе бе отвлечен миналата година в Северна Сирия, докато работеше за френска хуманитарна агенция.

На 4 октомври бе убит британският хуманитарен работник Алан Хенинг.