Мароканските власти разглеждат сериозно версията за терористичен мотив за убийството на две млади скандинавки в южната част на страната, предадоха световните агенции и БТА.

Досега водеща беше версията за сексуално насилие.

За убийството в Маракеш преди два дни беше задържан един заподозрян, а трима негови предполагаеми съучастници се издирват. В изявление на прокуратурата на Мароко се казва, че задържаният за убийството е член на екстремистка групировка, но не се уточнява коя е тя. Тримата му съучастници имали връзки със средите на радикалните ислямисти.

Освен това властите проверяват и автентичността на видеозапис, който се разпространява в социалните мрежи и за който се твърди, че показва убийството на едната от двете туристки.

Двете жертви са Луиза Йесперсен, датска студентка на 24 години, и Марен Юеланд, норвежка на 28 години. Те бяха заедно на едномесечна ваканция в Мароко. Телата с рани от нож по врата бяха открити в понеделник в изолиран район край селището Имлил, разположено на пътя към Тубкал, най-високия планински връх в Северна Африка - в Атласките планини, популярна дестинация за планински преходи.