Руският министър на външните работи определи тези твърдения и като опит да бъде въведена в заблуждение международната общност.

Лавров подчерта, че Великобритания не е поискала официално от Русия информация за нервнопаралитичното вещество, използвано при покушението срещу Скрипал и дъщеря му в английския град Солсбъри на 4 март.

Министърът декларира, че Русия няма мотив да премахва двойния агент и изтъкна, че извършителите имат интерес от раздухване на антируска кампания.

"Тази линия даже надхвърля това, с което се занимаваше у нас прокурорът на СССР Андрей Вишински, когато изобрети принципа "признанието е царицата на доказателствата", напомни Лавров за главното действащо лице в сталинските чистки през 30-те години, отбелязаха световните агенции и БТА.

По думите на първия руски дипломат за британската страна, а и за онези, които "голословно започват да я поддържат", не признанието, а подозрението е царица на доказателствата и това подозрение "трябва да се възприема от цялата международна общност като царица на доказателствата", цитира ТАСС думите на Сергей Лавров.

"Има само регрес, не виждаме прогрес", заяви Лавров по повод състоянието на руско-британските отношения.

Междувременно британският премиер Тереза Мей обвини Русия за отравянето на Скрипал и обяви, че Лондон замразява връзките с Москва и ще експулсира 23 руски дипломати.

Великобритания оттегли поканата си към Лавров да посети страната.

Всяка отговорност за влошаването на отношенията между Русия и Великобритания е на настоящите британски лидери", се казва в изявление на руското посолство в Лондон. Посланик Александър Яковенко предупреди, че Русия може да вземе реципрочни мерки.