Така през следващите две години шотландците ще имат достатъчно време, за да вземат "обмислено" решение за бъдещето на страната си в рамките на Обединеното кралство, заяви той.

Според Салмънд провеждането на допитването няма да бъде изненада за никого и ще получи всеобща подкрепа. Шотландският премиер е на мнение, че Лондон е заел враждебна позиция в спора.
Британският министър за Шотландия Майкъл Мур пък изрази готовност да работи с Шотландската национална партия по въпроса, съобщи "Дневник".

Преди дни британският премиер Дейвид Камерън коментира темата в телевизионно интервю, заявявайки, че партньорството с Шотландия е едно от най-успешните в световната история.

"Ще бъде изключително тъжно, ако Шотландия реши да напусне Обединеното кралство и ще направя всичко по силите си, за да окуража оставането й, защото смятам, че така ще е най-добре за икономиката и обществото на всички във Великобритания, включително Шотландия", заяви Камерън, цитиран от bTV и "Медиапул".

Същевременно британското правителство обяви, че Шотландия няма право да провежда вот, който не е разрешен от Лондон. Шотландският първи министър контрира, че до 2014 г. има време законовите пречки да бъдат преодолени.