Френският премиер Едуар Филип заяви днес в парламента, че карантината в страната, наложена в отговор на пандемията от причиняваното от новия коронавирус заболяване Ковид-19, е спасила 62 000 човешки живота за един месец, предаде Ройтерс.

Запазването на действащите ограничения обаче ще означава риск от колапс за френската икономика, предупреди в същото време той.

Филип заяви, че карантината във Франция ще бъде вдигната на 11 май в зависимост от това дали новите случаи на зараза паднат под 3000 на ден. Ако индикаторите в тази насока са лоши, карантината няма да бъде вдигана на тази дата, уточни той.

Френският премиер отбеляза, че е време да се обясни как карантината ще бъде смекчена поетапно. Френските граждани ще трябва да се научат да живеят с вируса и да се предпазват, даде да се разбере той.

Филип подчерта, че населението е далеч от придобиването на стаден имунитет. Има сериозен риск от втора вълна от зараза, която да предизвика криза, предупреди той.

Френският премиер увери, че след вдигането на карантината ще има достатъчно маски за всички в страната. Франция внася по 100 милиона хирургически маски на седмица, отбеляза той.

Филип каза, че PCR тестовете ще бъдат плащани на 100 процента от държавата и че от 11 май страната ще има капацитет за правене на 700 000 такива теста на седмица. Хората, които са дали положителен резултат след тестване и които трябва да се изолират, ще имат възможност да го направят вкъщи или в хотел, отбеляза той.

Френският премиер говори пред депутатите, които днес ще обсъдят правителствената стратегия за излизане от кризата.

Що се отнася до използването на приложение за проследяване на контактите на заразени с коронавируса, Филип каза, че дебати и гласуване по този въпрос ще има, когато то бъде създадено. Той обаче призна, че такова приложение повдига въпроси за гражданските свободи.