ВВС на Индия съобщиха, че са свалили самолет F-16 на пакистанските ВВС, информира The Times of India. Според медията, пакистанският изтребител е навлязъл във въздушното пространство на Индия. Това съобщение идва в отговор на аналогично съобщение от Пакистан, че са свалени два индийски изтребителя, по-късно опровергано от Индия.

Ескалацията между двете ядрени държави носи определени рискове. Премиерът на Индия Наренда Моди прекъсна своя реч в провинцията и се отправи за среща със силовите министерства и службите на Индия по повод действията на Пакистан.

Междувременно, международните полети, които преминават в близост до индийско - пакистанската граница са или върнати в базовите летища, или се отклоняват далеч от района. Пакистан обяви ,че затваря за международни полети своите летища Лахор, Мултан, Файсалабад, Сиалкот и Исламабад. Говорител на Министерството на външните работи на Пакистан заяви, че единствената цел на страната му е да демонстрира правото си, волята и способността за самозащита. "Не искаме ситуацията да ескалира, но сме напълно подготвени, ако сме принудени да го направим", каза още представителят на външното министерство.

Индия предприе аналогични мерки и също затвори за граждански полети пет свои летища в района на границата с Пакистан.

Американският държавен секретар Майк Помпео, който е в Ханой с президента Тръмп за разговори с лидера на Северна Корея Ким Чен Ун, разговаря по телефона с министъра на външните работи на Индия Сушма Сварай и пакистанския му колега Шах Мехмуд Куреши.

"Аз изразих пред двамата министри нашето желание Индия и Пакистан да проявят сдържаност и да избягват ескалация на всяка цена. Също така насърчих и двамата министри да дадат приоритет на пряката комуникация и да избегнат по-нататъшна военна дейност, "каза Помпео.