Индийският министър-председател Нарендра Моди днес обеща твърд отговор на вчерашното нападение с кола бомба в Кашмир, при което бяха убити 44 паравоенни, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Индия обвинява за атаката съседен Пакистан и заяви, че ще осигури "пълна изолация" на Пакистан.

Нападението срещу военен конвой в индийския щат Джаму и Кашмир, където властите се борят срещу бунтовници, е най-смъртоносното в региона от десетилетия. То бе извършено броени месеци преди управляващата в Индия националистическа партия на Моди "Бхаратия джаната" (Индийска народна партия) да се яви на парламентарни избори, които се очертават трудни за нея, отбелязва Ройтерс.

"Ще дадем подобаващ отговор, няма да бъде позволено на нашия съсед да ни дестабилизира", каза индийският премиер в реч, малко след като свика съветниците си по сигурността, за да обмислят отговор на нападението, което провокира вълна от гняв в социалните мрежи и искания за възмездие.

Кой пое отговорност за атаката

Отговорност за атаката пое базираната в Пакистан групировка "Джаиш е Мохамад" (Армията на Мохамед). Това стана малко след като атентатор самоубиец вряза кола, натъпкана с експлозиви, в автобус със служители на Централните резервни полицейски сили.

Индийското правителство каза, че разполага с неопровержими доказателства за участието на Пакистан в нападението. Пакистан отрече да е замесен в атаката.

Реакцията на Делхи: Пълна изолация

Индия ще предприеме всички възможни дипломатически стъпки, за да гарантира "пълна изолация" на Пакистан, каза министърът от кабинета Арун Джайтли пред журналисти, малко след среща на комисия към кабинета в резиденцията на премиера.

Като първа стъпка Индия ще отмени търговските привилегии, дадени на Пакистан като "най-привилегирована държава".

"Министерството на външните работи ще предприеме всички възможни стъпки и имам предвид всички възможни дипломатически стъпки, които трябва да бъдат направени, за да се гарантира пълна изолация на Пакистан от международната общност", каза Джайтли.

Двустранната търговия между Индия и Пакистан обаче е на стойност само 2 милиарда долара годишно и върху Моди, който е изправен пред трудни избори, вероятно ще бъде оказан натиск за по-категоричен отговор, отбелязва Ройтерс.

Индийският премиер пое поста през 2014 г. с обещание за твърда линия към мюсюлмански Пакистан, с който Индия воюва на три пъти след като двете страни получиха независимост от Великобритания през 1947 г.

Кашмир е регион с преобладаващо мюсюлманско население и е причина за десетилетна враждебност между Индия и Пакистан. Съседите управляват части от хималайската област, като всеки от тях претендира за целия Кашмир.

Последното голямо нападение в региона беше извършено през 2016 г., когато бунтовници нахлуха в лагер на индийската армия в Ури и убиха 20 войници. Седмици по-късно Моди отговори с прецизен удар по предполагаеми бунтовнически лагери от другата страна на границата в пакистански Кашмир.

Пакистанското външно министерство изрази "дълбока загриженост" във връзка с вчерашната атака.

В изявление Белият дом призова Пакистан "незабавно да спре подкрепата и приютяването, осигурявани на всички терористични групи, действащи на негова земя". В комюникето се посочва, че нападението повишава решимостта на САЩ да засилят сътрудничеството си с Индия в областта на борбата с тероризма.

На снимката: Запалени коли по време на протести в индийския град Джаму с искане за по-твърда линия на правителството срещу Пакистан