Египетските и йорданските военновъздушни сили продължават да пускат хуманитарна помощ по въздуха над северната част на ивицата Газа, съобщи онлайн изданието на списание "Иджипт тудей".

Операцията е съвпада с инициативата на Египет и Обединените арабски емирства (ОАЕ) за въздушен мост за снабдяване на поставения под блокада анклав с големи количества храна, лекарства и други материали.

Египет извърши първото пускане на хуманитарна помощ от самолет на 27 февруари, а следващите подобни акции бяха на 29 февруари, 3 март и 6 март. Миналата седмица говорител на армията обяви включването на северноафриканската страна в глобален алианс за доставяне на помощ за Газа по въздуха, част от който са Йордания, Съединените щати, Франция, Нидерландия, Белгия.

На този фона в Кайро се провежда нов кръг от преговори за примирие с участието на Египет, Катар и САЩ - часове преди настъпването на свещения за мюсюлманите месец Рамазан и повече от пет месеца след началото на конфликта, който започна с безпрецедентното нахлуване на бойци на "Хамас" в Южен Израел, съобщава БТА.

Продължили четири дни разговори бяха прекъснати на 7 март, след като представителите на палестинското ислямистко движение напуснаха египетската столица за консултации с ръководството му.

Преговарящите обсъждат предложението за примирие от Париж, което предвижда 40-дневно прекратяване на огъня и размяна на държани от "Хамас" израелски заложници срещу палестинци, които се намират в израелски затвори.