САЩ изразяват силната си подкрепа за бързата интеграция на Република Северна Македония в ЕС и ние работим с европейските ни партньори, за да сме сигурни, че това ще стане много бързо. Това заяви днес заместник-помощник държавният секретар на САЩ по европейските и евроазиатските въпроси и специален представител на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар на пресконференция в Скопие с външния министър на Република Северна Македония Буяр Османи, предаде агенция МИА, цитирана от БТА.

Северна Македония е част от Европа. Тя е част от Европа в културен, исторически, икономически аспект и затова трябва да имате място "на масата", каза Ескобар.

Той добави, че САЩ ще продължат да оказват подкрепа на Република Северна Македония в това отношение и изтъкна, че Скопие е приятел и съюзник на Вашингтон.

Споделяме еднакви ценности и благодаря на Северна Македония за продължаващата й подкрепа и за изпълняването на ангажиментите в НАТО, каза Ескобар.

Османи на свой ред благодари на заместник-помощник държавния секретар на САЩ по европейските и евроазиатските въпроси за визитата му в Северна Македония.

САЩ остават наш стратегически партньор и доверен съюзник. Благодарни сме за ясната и открита подкрепа на САЩ, каза Буяр Османи.

По думите му "европейската перспектива на Западните Балкани е най-сигурната инвестиция в региона".

Сега е времето ЕС да започне преговорите. Така ние ще сме сигурни, че трябва да продължим да извършваме демократични реформи. Така ще бъде насърчен и процесът за преодоляване на различията в региона, каза външният министър на Република Северна Македония.

Османи изрази благодарност за ангажимента на САЩ към региона на Западните Балкани.

Това бе демонстрирано и днес с визитата на г-н Ескобар, каза той, като добави, че САЩ на практика гарантират за спазването на споразуменията за мира, стабилността и демократичното развитие на региона, в частност за спазването на Дейтънското споразумение, на Охридския рамков договор, както и на договорите с България и Гърция.

Той изтъкна, че САЩ са изиграли много важна роля за постигането на дългосрочна стабилност, демократизация и благоденствие в Северна Македония и в региона.