Няма промяна в позицията на страната ни за започване на преговори със Северна Македония за присъединяване към ЕС на заседанието на Съвет "Общи въпроси" във вторник.

Българското вето остава, макар че планираната остра позиция на България, която трябваше да бъде представена на Съвета, не е била изказана заради трагедията на автомагистрала "Струма", съобщават от програма "Хоризонт" на БНР, като се позовават на дипломатически източник.

Според него постоянният ни представител в ЕС Румен Александров първо е поднесъл дълбоки съболезнования за инцидента, но след това е подчертал, че Северна Македония все още не покрива критериите за провеждането на първата междуправителствена конференция.

Александров е допълнил, че страната ни е предложила през последните месеци редица варианти за преодоляване на отворените въпроси като гаранции за правата на хората с българско самосъзнание, както и че Северна Македония трябва да поеме конкретни обвързващи ангажименти, част от които да бъдат изпълнени краткосрочно, а останалите да залегнат сред изискванията в бъдещата преговорна рамка.

"Докато това не се случи, не може да се очаква напредък", е казал още Александров.

Иначе държавният секретар в министерството на външните работи на Словения Гашпер Довжан изрази за пореден път надеждата на председателството въпросът да бъде решен до приключването му в края на тази година.

"Този процес трябва да се развие в положителна спирала", каза той.