Конгресът на САЩ прие законопроект, който предвижда отпускането на военна помощ в размер на общо 228 милиона долара на Естония, Литва и Латвия, в рамките на Балтийската инициатива за сигурност, предаде Асошиейтед прес, като се позова на естонски представители от сферата на отбраната.

"Подкрепата от САЩ значително помогна на Естония, Литва и Латвия да ускорят изпълнението на няколко проекта за развитието на военна инфраструктура и капацитет", каза естонският министър на отбраната Хано Певкур.

"Тази (финансова подкрепа) е ясен сигнал, че САЩ... са ангажирани със сигурността и стабилността в региона", изтъкна той.

Балтийската инициатива за сигурност, която стартира през 2020 година, е проект, чрез който американското министерство на отбраната помага за развитието на военния капацитет и оперативната съвместимост на въоръжените сили на Естония, Литва и Латвия.

Естонското министерство на отбраната припомни, че миналата година трите балтийски страни са получили военна помощ в размер на общо 225 милиона долара по тази програма.