Руският посланик в Полша Сергей Андреев не дойде в Министерството на външните работи във Варшава, въпреки че беше привикан в него, съобщи говорителят на ведомството Павел Вронски, цитиран от Ройтерс и ТАСС.

Дипломатът беше привикан във връзка с инцидента, случил се вчера сутринта, когато полското Министерство на отбраната съобщи за нарушение на въздушното пространство на страната на границата с Украйна. Според него става дума за руска крилата ракета.

Според полското военно командване ракетата, изстреляна от руската авиация, е навлязла в полското въздушно пространство в района на град Осердув в Люблинското воевовство на границата с Украйна и го е напуснала след 39 секунди.

Вчера полският заместник-външен министър Анджей Шейна заяви, че решението за по-нататъшните действия на Варшава ще зависят от информацията, която посланикът предостави. Сега, след като дипломат №1 на Москва не се появи в полското МВнР, не е ясно какво ще предприемат властите.

Това не е първият случай на нарушаване на въздушното пространство на ЕС, откакто избухна войната в Украйна. Подобен случай имаше и в края на декември.

Полско село на границата с Украйна бе ударено от ракета през ноември 2022 година. Тогава загинаха двама цивилни, а западни официални лица предположиха, че става дума за украинска противовъздушна ракета.