За това настояват от Районното мюфтийство в Смолян в молба до Областната дирекция на МВР, съобщи районният мюфтия Неджми Дъбов, предаде БТА.

Според него изискванията за снимките противоречат на ислямския канон, че жената мюсюлманка не бива да открива на показ други части на тялото си, освен лицето и ръцете до китките.

В дирекцията са постъпили писма с такива искания от мюфтийството в Смолян и от мюсюлманското настоятелство в Мадан, потвърди шефът на полицията комисар Кирил Хаджихристев.
Според него исканията на мюсюлманските духовни водачи не могат да бъда изпълнени, тъй като съгласно правилника за издаване на личните документи на снимките трябва да са видими лицето, ушите и поне 1 см от косата.
Спазвайки тези изисквания, при фотографирането на забулени жени трябва се вдига частично забрадката, за да открият ушите и част от косата, обясняват от полицията.

От Районното мюфтийство твърдят, че мюсюлманки от региона ежедневно звънят с питания дали да нарушат религиозното предписание и да се снимат по изискванията на МВР.

Представители на мюсюлманското настоятелство в Смолян ще отправят исканията си към държавните власти, за да се промени правилника.
Това не противоречи на българското законодателство и може бъде разрешено, да се направи подобен компромис, твърди Неджми Дъбов.

Такова изискване има от години, дори правозащитници водиха дело за отмяната му, но Върховният административен съд отхвърли жалбата. Освен това, досега всеки можеше сам да занесе снимката си за паспорт, а сега задължително тя трябва да бъде направена в полицията. Така всякакви възможности за неспазване на забраните вече не са възможни.