Долната камара на австрийския парламент одобри вчера поправки в закона за образованието, с които се забранява носенето на ислямски забрадки в началните училища, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС.

Според Австрийската телеграфна агенция мярката е била подкрепена от депутати от управляващата коалиция на Австрийската народна партия (АНП) на канцлера Себастиан Курц и Австрийската партия на свободата (АПС). Промените са били подкрепени и от двама опозиционни депутати.

АНП призна, че е вероятно новата забрана за носене на ислямски покривала за глава да бъде оспорена пред Конституционния съд.

Депутатите от управляващите партии отбелязаха, че властите са отправили ясен сигнал срещу политическия ислям и нарушаването на правата на жените и момичетата.

Новите поправки забраняват носенето на дрехи с идеологически или религиозен характер, които закриват главата и по-специално "прикриват изцяло или частично косата". Целта е да бъдат защитени от дискриминация ислямските момичета на възраст до 11 години и да се гарантира нормалното им развитие.

Законът не засяга носенето на кипа, на сикхски тюрбан или на медицински превръзки.

Предишното правителство на Австрия забрани носенето на ислямско було в съда, в училища и на други обществени места. Полицаи, съдии, магистрати и прокурори нямат право да носят ислямски забрадки, припомня АП.