Германия трябва да помисли да забрани на ученичките да носят ислямски забрадки. Това заяви правителственият комисар по интеграцията Анете Вилдман-Мауц. Изказването е по повод промените в австрийския закон за училищното образование. Реформите забраняват ученици в начално училище да покриват главите си по религиозни и идеологически причини, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Родители, чиито дъщери постоянно ходят на училище със забрадки, може да бъдат глобявани с до 440 евро.

"Абсурдно е малки момичета да носят забрадки: повечето мюсюлмани са съгласни с това", каза Вилдман-Мауц за таблоида "Билд".

"Трябва да обмислим и да подходим с всички мерки, за да защитим момичетата от контрола на родителите", на същото мнение е и християндемократката Вилдман-Мауц.

От Християндемократическия съюз поискаха да се проведе дебат по темата, който да засяга не само момичета в началното училище, както е в Австрия, но средношколките.

Текстът на австрийската законова поправка гласи, че новата политика служи на "социалната интеграция на децата съгласно местните обичаи, като защитава конституционните ценности и образователните цели, както и равенството между половете".

Общността на ислямската вяра в Австрия - мюсюлманска организация, планира да оспори новия закон във върховния съд с мотив, че е дискриминационен.

Правителствената коалиция във Виена, в която влизат десноцентристката Народна партия и крайнодясната Партия на свободата, даде ясно да се разбере, че нейната нова политика е насочена към мюсюлманите, на които се забранява да покриват голяма част или цялата си коса. Това не се отнася за по-малки шапчици и дрехи, носени от еврейски и сикски момчета.

Турция днес осъди решението на Австрия като "дискриминационно" и призова Виена да спре "намесата в свободата на религията".

Турското външно министерство заяви, че антиислямски движения и ксенофобия са приели "систематична и институционална форма срещу мюсюлманите и турската общност, която живее в Европа, особено в Австрия".