Холандският Върховен съд потвърди днес предишна присъда, според която холандската държава е "частично виновна" за смъртта на 350 босненски мюсюлмани, които са били изгонени от база на ООН и убити от босненските сръбски сили в Сребреница през юли 1995 г., предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Съдът реши, че холандският контингент в мироопазващите сили е можел да разреши на босненските мюсюлмани да останат в охраняваната зона, а като ги е предал на частите на босненските сърби, ги е изложил на възможно малтретиране или смърт.

"Холандският батальон е действал незаконно при евакуацията на 350 мъже, като ги е лишил от шанса да не попаднат в ръцете на босненските сърби", постанови съдът.

Босненските сръбски сили убиха общо 8000 мъже мюсюлмани в град Сребреница през 1995 г.

Магистратите дори изчислиха, че държавата има 10% отговорност, тъй като това е вероятността, при която нейните войници биха могли да предотвратят убийствата. Тоест, ако холандските сили са оставили босненските мюсюлмани в зоната, която са охранявали, е имало само 10% шанс те да не попаднат в ръцете на сърбите, така че холандската държава трябва да носи отговорност само за тази част от претърпените вреди, гласи решението на съда, цитирано от Би Би Си.

Окончателната присъда слага край на години на съдебни битки между холандската държава и ищците - група роднини на жертвите, известна като Майките на Сребреница.

Случаят стигна до най-висшия съд, защото държавата искаше да бъде освободена от отговорност, докато Майките на Сребреница искаха тя да бъде държана отговорна за всичките 8000 смъртни случая при клането.

По-нисшата инстанция, Апелативният съд, определил по-рано отговорността на 30%, но решението на Върховния съд драстично намали тази цифра.

Държавите рядко са държани отговорни за провали в мироопазващите операции на ООН. През 2002 г. доклад за ролята на Холандия в Сребреница накара цялото холандско правителство да подаде оставка.

Минира Субашич (вляво) и Нермина Лакота от организацията Майките на Сребреница пред Върховния съд в Хага, 19 юли 2019 г.

Снимка: AP/БТА

Възмущение в Сребреница

Бившият кмет на Сребреница Чамил Дуракович изрази днес възмущение и недоволство от решение на холандския Върховен съд, съобщава информационният портал Кликс, на който се позова БТА.

"Не съществува частична вина за смърт", заяви Дуракович, като добави, че присъдата на Върховния съд е "подигравка за жертвите".

"Когато изгоните някого от базата, не можете да кажете, че сте частично виновни за неговата смърт", каза още Дуракович.

Според него тази присъда показва, че международната общност не поема отговорност за онова, което е станало в защитена зона на ООН. Той припомни, че когато Холандия бе обвинена за геноцид, тя се позова на имунитет като членка на ООН.

Как реагира Хага

Холандското правителство съобщи, че приема решението на Върховния съд, предаде Ройтерс, като цитира съобщение на министерството на отбраната.