САЩ критикуваха опита на босненската Република Сръбска да отрече исторически факти, като преразгледа доклад, в който се констатира, че босненските сръбски сили са убили над 8000 мюсюлмани в Сребреница през 1995 г., което бе признато за геноцид от международното правосъдие, предаде Ройтерс.

Държавният департамент на САЩ посочи, че през 2004 г. правителството на Република Сръбска прие доклад за клането в Сребреница и това беше важна стъпка към помирение. От друга страна, заседанието на парламента на републиката преди два дни, целящо да намали броя на жертвите в Сребреница, е "стъпка в грешна посока", смята Държавният департамент.

Според американското външно министерство опитите за отхвърляне или коригиране на доклада са част от общите усилия за ревизиране на фактите от войната в Босна от 1992-1995 г., за отричане на историята и политизиране на трагедията. В интерес на гражданите на Република Сръбска е да престанат да тачат осъдени военнопрестъпници като герои, смята Държавният департамент на САЩ.

Във вторник парламентът на Република Сръбска гласува за преразглеждане на доклада за жертвите от Сребреница по инициатива на президента на републиката Милорад Додик. Парламентът реши, че трябва да бъде създадена нова независима международна комисия, която да определи броя на жертвите в района на Сребреница, като включи в доклада и жертвите сърби.

Според някои анализатори инициативата цели да обедини привържениците на управляващите сръбски партии около националистическата идея преди изборите през октомври.

Междувременно стана ясно, че Международният трибунал в Хага планира да обяви заключителната присъда на бившия президент на Република Сръбска Радован Караджич през декември тази година, пише електронното издание Sarajevo Times.

Според присъдата му на първа инстанция на Хагския трибунал, която бе обжалвана и от прокурорите и от защитата, Караджич бе осъден на 40 години лишаване от свобода за осъществяване на геноцид в Сребреница, преследване на бошняци и хървати в Босна и Херцеговина (БиХ), тероризиране на хората в Сараево и взимане на членове на Силите за опазване на мира към ООН (UNPROFOR) като заложници, отбелязва изданието.

Караджич поиска решението на първа инстанция да бъде отменено поради процедурни грешки и неправилно установени факти и поиска повторно разглеждане на процеса. Прокурорите пък поискаха той да бъде признат за виновен за геноцид през 1992 г. и да бъде осъден на доживотен затвор.

Караджич бе затворен в затвора Швенинген на 30 юли 2008 година, след като бе арестуван в Сърбия на 21 юли същата година и  екстрадиран в Хага.