Върховният съд на Индия отказа да узакони еднополовите бракове и остави въпроса да се реши от парламента, съобщиха Би Би Си и Ройтерс.

Върховните магистрати са се съгласили с министър-председателя Нарендра Моди, че законодателната власт е подходящият форум, който да се произнесе по този спорен въпрос. Позицията на кабинета е, че само парламентът може да създава закони, а съдиите могат само да ги тълкуват.

Единодушното решение на петчленния съдебен състав предизвика огромно разочарование за голямата ЛГБТ общност в държавата с най-многобройно население в света, пет години след като съдът отмени забраната за хомосексуален секс, датираща от колониалната епоха.

Няма още отговор от страна на правителството относно съдебното решение, но администрацията на Индийската народна партия на Моди се е противопоставяла на петициите, подадени до съда по този въпрос, заявявайки, че еднополовите бракове не са "сравними с индийската концепция за семейна единица - съпруг, съпруга и деца".

Решението на Върховния съд на Индия беше постановено в отговор на десетки петиции, подадени от миналата година насам. Вносителите им твърдяха, че невъзможността да сключат брак нарушава конституционните им права и ги превръща в "граждани втора класа".

Те настояват, че съдът може просто да замени "мъж" и "жена" със "съпруг/а" в Специалния закон за брака, който позволява брак между хора от различни религии, касти и държави и по този начин да бъдат включени и еднополовите съюзи.