Въоръжен мъж се опита да проникне в сградата на ФБР в Синсинати, щата Охайо, след което избяга и влезе в престрелка с полицията, съобщиха властите, цитирани от световните агенции.

Инцидентът започна около 9,15 сутринта (13,15 по Гринуич) днес, когато заподозреният неуспешно се опитал да влезе в зоната за проверка на посетители на сградата на ФБР. След това той избягал от района с бяла кола, насочвайки се на север по междущатска магистрала 71.

Около 20 минути по-късно щатски полицай забелязал автомобила в близкия окръг Уорън и се опитал да го спре. Последвало преследване, при което заподозреният стрелял с оръжието си по щатския полицай, съобщи пред медиите говорителят на щатската магистрална полиция в Охайо Нейтън Денис, предаде БТА.

В крайна сметка превозното средство спряло и между заподозрения и полицейските служители започнала престрелка, добави той. Няма пострадали полицаи.

Конфликтът обаче още не е приключил и сблъсъкът продължава.

Снимка: АР/БТА

В резултат на това бяха затворени няколко магистрали в района на Синсинати.

Местна агенция по извънредните ситуации съобщи по-рано, че заподозреният носи сива риза и бронежилетка и призова живеещите в района да останат по домовете си и да заключат вратите им.

Снимка: АР/БТА

Ен Би Си нюз съобщи, че заподозреният е бил въоръжен с полуавтоматична пушка Ар-15, а в сградата на ФБР е стрелял с пистолет за пирони.

Снимка: АР/БТА

Подробностите и мотивът не са ясни.

Снимка: АР/БТА

ФБР е обект на онлайн заплахи, откакто неговите агенти претърсиха имението на бившия президент Доналд Тръмп във Флорида тази седмица като част от разследване за документи, изнесени от Белия дом, когато той напускаше поста през януари 2021 г., припомня Ройтерс.

Заплахите срещу агенти и офиси на ФБР в цялата страна се увеличават, откакто федералните агенти изпълниха заповед за обиск в Мар а Лаго. Потребители на социалната мрежа Габ, популярна сред бели расисти и антисемити, предупредиха, че се готвят за въоръжен бунт, съобщава Асошиейтед прес.

Федералните служители проследяват серия от притеснителни разговори в Габ и други платформи, заплашващи с насилие срещу федерални агенти.

Директорът на ФБР Кристофър Рей осъди заплахите, докато посети друг офис на ФБР в Небраска вчера. "Насилието срещу органите на реда не е решението, независимо от кого сте недоволни", заяви той вчера в Омаха.

Също вчера ФБР предупреди агентите си да избягват протестиращи и да се уверят, че пропуските им "не се виждат извън пространството, принадлежащо на ФБР", като съобщи за увеличаване на заплахите в социалните медии срещу служителите и обектите на службата. Агентите се предупреждават и да следят внимателно обстановката и да внимават за потенциални протестиращи.

Предупреждението не споменава изрично обиска в Мар-а-Лаго тази седмица, но посочва, че за онлайн заплахите вероятно се дължат на "неотдавнашни информации в медиите за разследващата дейност на ФБР".