Консултациите по предложената от ЕС чрез френското председателство преговорна рамка за Република Северна Македония продължават и протичат в позитивна атмосфера, написа във Фейсбук профила си министърът на външните работи на страната Буяр Османи, предаде БТА.

По думите му различните групи се фокусират върху съществените, важни за гражданите и за бъдещия преговорен процес, въпроси. Според него те са : "Македонският език ще стане официален език на ЕС, ясно формулиран и без никакви забележки или обяснения, посочени в преговорната рамка. Протоколът, както и частта, която се отнася до исторически въпроси, остават в сферата на двустранните отношения и не са част от преговорната рамка. Одобрението на това предложение ще означава провеждане на първата Междуправителствена конференция, незабавно започване на процеса на скрининг - по същество отваряне на преговорите в пълен капацитет".

Отчитайки консултациите до момента, МВнР ще предложи на правителството да приеме предложението на Европейския съюз за продължаване на европейската интеграция на страната, написа Османи.