По указание на министъра на външните работи в служебния кабинет Светлан Стоев генералният директор "Двустранни отношения" в МВнР Василий Такев извика за спешна среща в МВнР посланикът на Беларус у нас Александър Лукашевич, в рамките на която от беларуската страна бяха поискани обяснения относно безпрецедентния акт на насилствено приземяване на гражданския полет на Ryanair на 23 май 2021 г. в Минск, както и за последвалия арест на беларуския опозиционен активист и журналист Роман Протасевич, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Представеното от беларуския посланик обяснение по отношение на приземяването на пътническия самолет и задържането на Роман Протасевич, отразяващо официалната позиция на беларуските власти, не е било прието от българска страна като основателно и издържано от международноправна гледна точка. Било е подчертано и намерението на българската страна да подкрепи искането за незабавно и бързо разследване на случая от ИКАО.

От външното ни министерство посочват, че, реферирайки и към единната позиция на държавите членки на ЕС, намерила израз в приетите заключения на извънредно заседание на Европейския съвет на 24 май, действията на беларуските власти са били определени като абсолютно неприемливи и окачествени като "грубо нарушение на правилата на международното въздухоплаване и флагрантно незачитане на основните права и свободи на пътниците".

В рамките на разговора българската страна неколкократно е призовала за незабавното освобождаване на арестувания журналист и за внимателна оценка от беларуска страна на отрицателните последици на този безпрецедентен акт за отношенията на Беларус с ЕС.

Посланик Лукашевич е поел ангажимент да предаде изразената от българска страна позиция.

По-рано българският външен министър Светлан Стоев опредили като "въздушно пиратство" приземяването на пътническия самолет в Минск.

"Не знам дали си даваме сметка до какви измерения може да стигне това", коментира той. Според Стоев се повдига и въпросът за личните данни на пътниците, които би трябвало да са тайни: "Как се получават тези лични данни, по какъв начин се предоставят на съответните служби, кой има право да разполага с тях и съответно, ако това се превърне в практика, ние сме изправени пред нови предизвикателства във въздушния транспорт".

Служебният външен министър потвърди и че на борда не е имало български граждани.

Лидерите на страните членки на ЕС решиха снощи да затворят въздушното си пространство за беларуски авиокомпании и да приемат нов пакет санкции срещу представители на беларуските власт, като същевременно препоръчаха на европейските авиокомпании да заобикалят въздушното пространство на Беларус, припомня АФП.

Кремъл "изрази съжаление", че ЕС препоръчва да се заобикаля въздушното пространство на Беларус

Кремъл заяви днес, че "изразява съжаление" по повод препоръката на Европейския съюз към европейските авиокомпании да заобикалят въздушното пространство на Беларус, като наказание за режима на Александър Лукашенко, обвинен, че е отклонил самолет към Минск, за да арестува дисидента Роман Протасевич, предаде Франс прес.

"Не можем да не изразим своето съжаление. Въпросът се състои в това, че заобикалянето на територията на достатъчно голяма страна, която се намира в центъра на Европа, разбира се, за всяка авиокомпания е свързано с допълнителни разходи. Може би отначало трябва обективно да се анализира случилото се, а чак след това да се обсъжда, на базата на конкретни данни. Нашите европейски колеги обаче тръгнаха по друг път - те решиха на вчерашната си среща на върха без какъвто и да е анализ бързо да вземат решение и да дадат категорична препоръка на своите авиокомпании", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Говорителят отбеляза, че подобно прибързано решение на ЕС предизвиква съжаление от страна на Москва.

"Трябва да разбираме, че за тези препоръки в крайна сметка ще плащат пътниците на самолетите, които ще се намират във въздуха с половин или един час повече. Всичко това струва пари, това опира до финансови средства. Затова може само да изразим съжаление", допълни Песков.