Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов подкрепя европейските санкции срещу Беларус и настоява беларуският опозиционер Роман Протасевич и приятелката му София Сапега "незабавно да бъдат освободени и да бъде гарантирана свободата им на движение". Това написа Борисов във Facebook.

"Приветствам и налагането на допълнителни санкции срещу Беларус заради недопустимия и безпрецедентен инцидент с принудителното приземяване на самолета на "Райънеър" в Минск. Използването на военен изтребител за принудителното приземяване на граждански полет излага на риск не само живота и здравето на всички пътници, но и нарушава всички международни споразумения", пише още бившият премиер.

Той изразява увереност, че "само заставайки единно и предприемайки решителни действия срещу подобни прояви, Европа може да се противопостави на подобни системни нарушения на човешките права и свободи и да гарантира спазването на международния ред".

Бившият външен министър Ивайло Калфин пък определи задържането на журналиста и отклоняването на самолет като "държавен тероризъм" и "абсурден сюжет". Според него реакцията на международната общност е абсолютно закономерна.

Снимка: Булфото

Пред БНТ той коментира, че кадрите със задържания журналист, който е бил на борда на самолета, напомнят на практиката с показване на видеа, която се използва при отвличания на хора.

"И всичко това, защото този 26-годишен мъж има сайт, който е показвал протестите в Беларус. Правителството на Беларус много жестоко мачка всеки, който си позволи да изрази някаква форма на протест. Това трупа напрежение, което рано или късно ще избухне, смята Калфин.

Според него е очевидно, че Александър Лукашенко има подкрепата на Русия. Калфин пита и защо след задържането на журналиста и приятелката му, трима руски граждани са си тръгнали - "явно те са били негов ескорт на самолета", с което намеква, че е възможно руските служби да са съдействали за ареста на Протасевич.