Беларуският опозиционен новинарски портал "Нехта" обяви днес, че един от бившите му сътрудници е арестуван след извънредното приземяване на самолета му в Минск, предаде Франс прес.

Става дума за 26-годишния Роман Протасевич, който е бил задържан на летището в Минск при слизането от самолет, пристигащ от Атина и пътуващ към литовската столица Вилнюс, съобщи "Нехта" в социалните мрежи. Според новинарския портал е налице репресия срещу Протасевич, упражнена от режима на беларуския президент Александър Лукашенко.

Самолетът се е отклонил от траекторията си, след като е бил подаден сигнал за намиращо се на борда взривно устройство. Пресслужбата на беларуското президентство заяви в Телеграм, че изтребител МиГ-29 е бил изпратен от беларуската армия, за да прехване самолета на Протасевич.

През ноември миналата година беларуските служби за сигурност включиха Протасевич в списъка си с хора, които според тях са замесени в терористични дейности.

Младият Протасевич е бивш сътрудник на "Нехта", медията, която изигра сериозна роля по време на протестните прояви срещу преизбирането миналата година на Александър Лукашенко за президент на Беларус, отбелязва Франс прес.

Арестът на Протасевич бе разкритикуван от видната беларуска опозиционерка в изгнание Светлана Тихановска.

Междувременно Литовският президент Гитанас Науседа призова днес Беларус да освободи беларуския опозиционер Роман Протасевич, предаде Ройтерс.

Полетът на авиокомпания "Райънеър" е бил принуден да се приземи, заяви литовският президент.

"Призовавам съюзниците от НАТО и ЕС незабавно да реагират на заплахата за международната гражданска авиация, която създава беларуският режим. Международната общност трябва да предприеме незабавни стъпки това да не се повтаря", изтъкна Науседа.

Беларуският президент Александър Лукашенко е наредил днес на полет на авиокомпания "Райънеър", превозващ на борда си видния беларуски опозиционен блогър Роман Протасевич, да се приземи извънредно в Минск, като Протасевич бе арестуван при пристигането си в беларуската столица, съобщиха официални лица и правозащитници.

Самолетът, пътуващ от Атина за Вилнюс, е променил траекторията си, докато преминавал през въздушното пространство на Беларус, и е кацнал извънредно в Минск след подаден сигнал за намиращо се на борда му взривно устройство.