Външните министри на Австрия и Белгия дадоха положителни проби за коронавирус, след като присъстваха на среща с колегите си от ЕС по-рано тази седмица и предизвикаха опасения, че този форум може да е бил "суперразпространител" на заразата, предаде Ройтерс.

Австрийският първи дипломат Александър Шаленберг и белгийската му колежка Софи Уилмес седяха един до друг по време на общата закуска в рамките на срещата на външните министри в понеделник в Люксембург, каза говорителка на външното министерство във Виена.

Има подозрения, че Шаленберг може да е бил заразен на срещата на Съвета "Външни работи" в Люксембург в понеделник, каза говорителката и добави, че министърът не проявява симптоми и се е тествал като рутинна мярка.

Днес белгийският външен министър Софи Уилмес каза, че е дала положителна проба за Covid-19, ден след като се самоизолира с предполагаеми симптоми на болестта.

В Туитър Уилмес написа, че вероятно заразата е дошла от семейния й кръг, тъй като извън дома си взема предпазни мерки. Тя не уточни кога може да се е заразила.

Германският външен министър Хайко Маас вчера даде отрицателна проба и не е бил в близък контакт с Шаленберг, казаха от ведомството му.

Шведският външен министър Линде обаче ще работи от вкъщи докато не получи отрицателен резултат на теста.

Френският първи дипломат Жан-Ив Льо Дриан също даде отрицателна проба в четвъртък, докато беше на посещение в Алжир.

Единствената двустранна среща на Шаленберг в Люксембург беше с ирландския му колега Саймън Ковини, но при разговора е била спазвана социална дистанция.

Ирландия е информирана за положителния тест на Шаленберг, каза говорителката на австрийското външно ведомство.

В сряда Шаленберг участва и на правителствено заседание, но членовете на кабинета бяха с предпазни маски, добави говорителката.

Като предпазва мярка, днес на всички членове на правителството във Виена ще бъдат направени тестове, съобщи говорителката.