Лидерът на управляващата в Румъния Социалдемократическа партия (СДП) Ливиу Драгня заяви снощи пред телевизия Ромъния ТеВе, че в Дирекцията за разследване на престъпленията на организираната престъпност и тероризма (ДРПОПТ) има образувано дело, в което се споменава за опит той да бъде убит. Това изказване е сред централните теми за румънския печат тази сутрин, предаде БТА.

Драгня говори на фона на информация за отравяне на бившия министър на водите и горите Дайна Пана, която подаде оставка по здравословни причини в началото на 2018 г., и на твърденията на кметицата на Букурещ Габриела Фиря, че в дебелото й черво е намерена 4-сантиметрова тел.

Драгня каза, че в ДРПОПТ има едни показания, в които се говори за такова нещо (за опит за убийството му).

"Не са мои показания, а на някого, който говори с подлог и сказуемо", заяви още Драгня и той допълни, че няма представа дали информацията е реална, пише в. "Гъндул".

Лидерът на социалдемократите разказа още, че въпросното дело касае финансирането на протестите в Румъния.

В. "Гъндул" припомня, че през август 2018 г. Драгня заяви, че е имало опит за убийството му и че четирима чуждестранни граждани са пристигнали в Румъния с тази цел, по инициатива на световно известна личност.

Изданието уточнява, че прокурорите от ДРПОПТ са образували дело, след като бившият министър на водите и горите Дойна Пана подаде жалба, че е тровена с живак. Разследването се води срещу организирана престъпна група и опит за убийство, а Пана бе изслушана вече, отбелязва вестникът. Тя е представила редица медицински документи, от които става ясно, че в организма й има двойно по-високо съдържание на живак.

В. "Евениментул зилей" отбелязва, че за първи път от 54 години се появява информация за опит за убийство на министър. Изданието припомня, че не е имало подобен случай от 1965 г. насам, тоест от смъртта на Георге Георгиу Деж, който е първият комунистически лидер, за когото се твърди, че е бил облъчен с уран.

Вестникът цитира и изявления на Дойна Пана, според които тя е подала оставка от министерския пост в началото на януари 2018 г. по здравословни причини.

Тези новини идват на фона на съобщеното миналата седмица от кметицата на Букурещ Габриела Фиря, че в дебелото й черво е намерена тел. Фиря бе подложена на няколко хирургически интервенции през последните месеци, като при операция на 22 март лекарите намерили четирисантиметрова тел в дебелото й черво. Фиря каза, че нито лекарите, нито тя има обяснения за тази находка.

"Може цял живот да си остана с този въпрос - случайно ли е или е дело на престъпна ръка. Не знам какво да кажа", коментира Габриела Фиря преди няколко дни.