Президентът на САЩ Джо Байдън, изнасяйки реч за Русия на пресконференция в Белия дом вчера, направи грешка при произнасяне на фамилията на руския лидер Владимир Путин, но веднага се поправи, предаде ТАСС.

"Дадох ясен сигнал на президента Клутин ... Путин, че Съединените щати са непоклатими в подкрепата на своите съюзници и партньори в Европа", каза Байдън.

Няколко минути преди това той почти обърка думите "ескалация" и "ваксинация".

"Ние нямаме намерение да водим ексалационна ... ваксинационна надпревара с Русия. Това не е в интерес на нашата страна", каза той.

Въпреки факта, че много президенти се отличаваха с двусмислени изявления, Байдън изпреварва мнозина с неволни грешки - веднъж той се нарече "гаф машина". На пресконференция през март той нарече Камала Харис президент на САЩ.

В четвъртък Байдън подписа указ за нови антируски санкции, които забраняват на американските финансови институции да купуват руски държавни облигации на IPO след 14 юни. Вашингтон също обяви санкции срещу шест руски технологични компании. Освен това САЩ решиха да изгонят десет руски дипломати. Санкциите включват и 32 лица и сдружения. Също така стана известно за плановете на Министерството на правосъдието на САЩ да открие уязвимости във веригите за доставки на руски компании.

По-рано Байдън по време на реч в Белия дом за политиката на САЩ спрямо Русия заяви, че Съединените щати не се стремят да ескалират напрежението с Русия, но са готови да наложат нови санкции срещу Москва. Той също така посочи, че Русия и САЩ, като две велики сили, носят значителна степен на отговорност за глобалната стабилност.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова предупреди за "неизбежен отговор" на новите ограничения във Вашингтон, подчертавайки, че въвеждането на нови американски санкции срещу Русия поставя под съмнение целесъобразността на използването на долара и надеждността на контролираните от САЩ платежни механизми. Кремъл осъди стремежите на Вашингтон към санкции и припомни принципа на реципрочност.