Турски учен разработва лекарство, което може "да убие коронавируса" за два дни, съобщи в. "Дейли сабах". Серхат Гюмрюкчю, който работи в базиран в Съединените щати институт, и неговият екип съобщиха за напредък в дейността им по създаване на медикамента.

Гюмрюкчю, възпитаник на турския университет "9 септември" в Чанаккале с докторска степен по имунология и онкология, ръководи научна лаборатория в създаден от него изследователски институт в Лос Анджелис.

Младият учен и екипът му провеждат изследване върху метод на лечение, наречен "Hijack RNA", който елиминира коронавируса на клетъчно ниво. Ученият е извършил успешно опитите върху животни и е кандидатствал в САЩ за разрешение за изпитания върху хора.

Ако тези опити се окажат успешни, лекарството, разработено чрез този метод, ще може да се използва при интервал от 9-10 месеца като орален спрей, както за лечение, така и за превенция срещу коронавируса. Учените си поставят за цел чрез разработвания метод да предотвратят евентуални други коронавирусни пандемии в бъдеще.

При опитите върху животни коронавирусът е бил елиминиран за шест дни, но тъй като животните са инфектирани с 10 хиляди пъти по-високи дози вирус в сравнение с тези поставяни при изпитанията върху хора, се очаква този период при хората да бъде около два дни, обясни ученият. /Мина Иванова/