Руснаците, които са напуснали Русия, могат да бъдат обявени за "чуждестранни агенти", заяви ръководителят на комисията на Съвета на федерацията на Русия за защита на държавния суверенитет Андрей Климов.

Според публикации в руските медии Климов има предвид хора, които са напуснали Русия след нахлуването ѝ в Украйна и след обявяването на мобилизацията.

"Ако прочетете внимателно закона за контрол на лица, намиращи се под чуждо влияние, човек, който е отишъл в чужбина, не е ли бил под чуждо влияние? Той е. И ако е написал собственоръчно декларация, в която заявява, че осъжда всички тук или нещо подобно, това означава, че е извършил политически акт, т.е. бил е под чуждо влияние и е извършил политически акт. Може ли той да попадна под действието на този закон? Лесно", казва Климов.

В Кремъл заявиха, че няма позиция по въпроса и че Климов вероятно е изразил личното си мнение.

През 2022 г. руските власти промениха закона за "чуждестранните агенти", така че за да се даде такъв статут, вече не е необходимо да се твърди, че дадено лице има чуждестранно финансиране - достатъчно е да се каже, че е под "чуждестранно влияние".

Междувременно Държавната дума на Русия прие на трето и последно четене закон за отмяна на забраната за наборна военна служба на граждани осъждани или съдени за извършване на тежко престъпление.

Забраната ще остане в сила за лица, осъдени по определени членове от Наказателния кодекс, като престъпления срещу половата неприкосновеност на малолетни и непълнолетни, тероризъм, вземане на заложници, държавна измяна, организиране и финансиране на екстремистка общност, публични призиви към екстремизъм, както и някои други.

Законът също така позволява прехвърлянето на граждани, които преминават алтернативна гражданска служба, на граждански длъжности във въоръжените сили на Русия по време на мобилизация.

Освен това депутатите приеха на трето четене закона, определящ статута на доброволците, техните права, процедурата за изплащане на заплати и други въпроси. Законът предвижда, че доброволческите части могат да бъдат сформирани от Министерството на отбраната въз основа на решение на руския президент. Доброволците ще имат същия статут като служещите по договор.

За набирането на затворници за войната в Украйна в Русия стана известно през лятото. Първоначално тя се осъществяваше от ЧВК "Вагнер"; на затворниците, които се съгласяват да отидат на война, се обещава възнаграждение и амнистия. През октомври стана известно, че руското Министерство на отбраната също е започнало такова набиране на военнослужещи, което се извършва в колониите, където бивши служители на службите за сигурност излежават присъдите си.