Италианският вътрешен министър Матео Салвини, известен като хардлайнер, обеща да вземе мерки срещу ромите, като заяви, че етническото малцинство е свързано с кражби и незаконна дейност, предаде ДПА.

Салвини, лидер на крайнодясната партия "Лига", вече си създаде име, като забрани на спасителни кораби на хуманитарни организации да акостират в италиански пристанища. Той заяви пред телевизия "Телеломбардия", че неговото министерство подготвя доклад "за ситуацията с ромите" в Италия.

"Вътрешният министър изглежда не знае, че базираните на етнос преброявания са забранени от закона", заяви пред агенция АНСА Карло Стасола, председател на организацията за защита на правата на ромите "Асоциация 21 юли".

След като лявоцентристкият всекидневник "Република" заяви, че е шокиран от предложението, Салвини написа във Фейсбук, че има предвид не само кражбите, извършвани от ромите, а и ромските деца, които се учат да крадат и да извършват незаконни дейности.

Антиромските и антиимигрантски изявления спечелиха много гласове на "Лигата" и Салвини все по-често прави подобни изявления преди втория тур на местните избори на 24 юни, отбелязва ДПА.