Основният заподозрян за убийството на 14-годишно момиче в Германия, на когото е било отказано убежище, е арестуван в Ирак, където избягал. Това съобщи германският вътрешен министър Хорст Зеехофер, цитиран от Франс прес и БТА.

Али Башар е бил "арестуван тази нощ, около 2 ч., от кюрдските сили за сигурност в Северен Ирак", потвърди министърът. Убийството на момичето, което преди това е било изнасилено, предизвика бурна полемика за миграционната политика на ФРГ.

20-годишният иракчанин, пристигнал в Германия през октомври 2015 г. със стотици хиляди други бежанци, е заподозрян, че е нападнал, изнасилил и удушил Сузана Фелдман между 22 и 23 май във Висбаден.

Тялото на момичето, което е от еврейски произход, беше открито в сряда благодарение на показанията на 13-годишен бежанец, който отишъл в полицията, защото Башар му признал, че е извършил престъплението. Момчето назовало и мястото, където Башар му казал, че е оставил жертвата си и така полицията открила тялото.

На 2 юни Башар напуснал Германия с родителите си и петте си братя и сестри, но тогава още не е бил заподозрян. Семейството пристигнало в големия северен иракски град Ербил, където кюрдите имат широка автономия.

ФРГ участва във военното обучение на кюрдските милиции пешмерга в този район.

Говорител на германското външнополитическо ведомство каза, че Берлин и Багдад нямат споразумение за екстрадиция и това може да усложни връщането на Башар в Германия.

Башар вече има предишни криминални прояви в Германия. Той е нападнал полицайка и е бил замесен в изнасилването на 11-годишно момиче, което живеело в същия дом за временно настаняване на кандидати за убежище.

Иракчанинът получил отказ да остане в Германия, но имал право да изчака докато съдът се произнесе по жалбата му срещу отказа.

Убийството разбуни духовете в Германия. Престъпления, извършвани от чужденци, провокират спорове дали Германия е състояние да приема толкова голям брой мигранти.

"Сузана е нова жертва на егоистичната и лицемерна политика на канцлерката Ангела Меркел", коментира Алис Вайдел от крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" и поиска оставката на Меркел.

Днес многотиражният в. "Билд" излезе с голямо заглавие, че ако Али Башар "беше експулсиран, тя нямаше да е мъртва" и нарече случая експлозивен.

Властите се опитаха да успокоят обстановката, а началникът на криминалната полиция Холгер Мюнх каза, че не бива да се прави връзка между престъпността и имиграцията. Той изтъкна, че младите мъже извършват престъпления много по-често от останалите възрастови групи и жените. А началникът на полицията във Висбаден Щефан Мюлер подчерта, че извършителят е мигрант, но и този, който е помогнал за залавянето му, също е чужденец.