Лекарствата, изпратени от Катар, бяха доставени днес в ивицата Газа през граничния пункт "Керем Шалом", заяви представител на Египетския Червен полумесец, цитиран от ДПА и БТА.

Около 60 тона лекарства и други медицински стоки бяха доставени в ивицата, след като бяха проверени от израелски служители на границата, заяви той.

Доставката на лекарства се извършва по споразумение между Израел и "Хамас", сключено с посредничеството на Катар.

Високопоставен представител на "Хамас" отбеляза в сряда, че на всяка кутия с медикаменти, предвидена за заложниците, се падат по 1000 кутии за палестинци в обсадения крайбрежен анклав. Предполага се, че лекарства ще получат повече от 100 израелски заложници.

Като част от споразумението два самолета с храна и лекарства от Катар и Франция пристигнаха в четвъртък в египетския крайбрежен град Ел Ариш. Предвидена е и доставка на допълнителна хуманитарна помощ за палестинците в Газа.

Това е първото споразумение между враждуващите страни след едноседмичното прекратяване на огъня в края на ноември миналата година. Червеният кръст не се е срещал със заложниците и се допуска, че много от тях, включително възрастни мъже, имат остра нужда от лекарства, допълва АП.

Израел се моли лекарствата, доставени до границата с ивицата Газа през Египет, да достигнат до хората, държани като заложници от ислямисткото движение "Хамас" в палестинския анклав, каза по-рано в четвъртък израелският президент Ицхак Херцог, цитиран от Ройтерс и БТА.

"Молим се лекарствата . . . да стигнат до тях, но това е само началото", заяви Херцог на Световния икономически форум в Давос.

Израелският лидер каза още, че не игнорира човешката трагедия в ивицата Газа, но подчерта, че Израел трябва да се защити от тероризма.

Израел предприе военната си операция в ивицата Газа, след като на 7 октомври миналата година бойци на движението "Хамас", което контролира палестинския анклав, извършиха безпрецедентна атака срещу еврейската държава.

Войната между Израел и "Хамас" продължава вече повече от 100 дни и няма признаци, че ще приключи скоро, отбелязва АП. Боевете разпалиха напрежение из целия Близък изток, като през последните дни имаше огромен брой удари и контраудари на различни места в региона, от Северен Ирак до Червено море и от Южен Ливан до Пакистан.

Израел се зарече, че ще унищожи "Хамас", за да гарантира, че атаката от 7 октомври, която предизвика войната в ивицата Газа, никога няма да се повтори. Тогава бойци от палестинското движение пробиха граничните заграждения и щурмуваха населени места в Южен Израел. При нападението бяха убити около 1200 души, предимно цивилни, а близо 250 бяха взети в плен. След това Израел започна операция в ивицата Газа, заради която около 85% от 2,3-милионното население на анклава трябваше да напуснат жилищата си. По данни на ООН една четвърт от жителите на Газа за засегнати от животозастрашаващ глад.