Полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне демонстранти в центъра на град Луисвил, щата Кентъки, а началникът на полицията в града беше уволнен след възмущението, което избухна заради застрелването на популярен собственик на ресторант от силите за сигурност, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. 

Това е нова фаза от безредиците, обхванали страната след смъртта на чернокожия Джордж Флойд по време на арест.

Дейвид Макати бил убит, докато органите на реда налагат полицейски час в града при вълната от протести. Полицията каза, че служителите й са отвърнали на стрелба, дошла от събрала се тълпа хора.

Кметът на Луисвил Грег Фишър обяви уволнението на полицейския началник Стив Конрад на пресконференция. Той заяви, че полицаите, замесени в стрелбата, не са включили поставените на телата им камери при възникналата ситуация. Властите са потърсили видеокадри за своето разследване, след като губернаторът на щата Кентъки е поискал публикуване на полицейски видеозапис.

"Подобен институционален провал няма да бъде толериран. Съответно аз освободих Стив Конрад от неговите задължения като шеф на полицията на Луисвил", заяви кметът.

Междувременно полицията уточни, че четирима нейни служители са пострадали при стрелба след протести в град Сейнт Луис, щата Мисури, които започнали мирно, но прераснали с насилие. Полицаите са откарани в болница с наранявания, които се смята, че не са животозастрашаващи.

Снимка: AP/БТА

По оценки на Асошиейтед прес за последните няколко дни в САЩ при протести и безредици са арестувани около 4400 души. Повдигнати са им обвинения за мародерство, нарушаване на полицейски час и затваряне на пътища.