Кристалина Георгиева, изпълнителент директор на Световната банка, бе избрана от Изпълнителният съвет на МВФ за изпълнителен директор на Международния валутен фонд (МВФ), съобщи Асошиейтед прес. На тази позиция тя ще наследи Кристин Лагард, която се оттегля, за да поеме длъжността ръководител на Европейската централна банка.

Изпълнителният съвет на Фонда изслуша Кристалина Георгиева на 24 септември, която бе единствен кандидат за поста и ще заеме поста от 1 октомври.

В Туитър Кристалина Георгиева написа, че за нея е чест да бъде избрана за управляващ директор на МВФ. Тя споделя, че очаква с нетърпение да се присъедини към персонала на МВФ в услуга на 189-те държави-членки.

"Заедно ще работим за изграждането на по-силни икономики и подобряването на живота на хората навсякъде", написа Кристалина Георгиева.

Във Фейсбук премиерът Бойко Борисов отбеляза, че Изпълнителният съвет на МФВ е одобрил Кристалина Георгиев за позицията на управляващ директор на финансовата институция.

"Това е огромно постижение за България. Сърдечно я поздравявам и съм убеден, че ще се справи прекрасно с ръководенето на една от най-големите световни институции", подчерта премиерът.

МВФ, в който членуват 189 държави, е световният кредитор "от последна инстанция", предоставящ спешни кредити на страни, изправени пред финансова криза.

Георгиева поема ръководството на организацията, в момент когато глобалната икономика се забавя, а двете най-големи икономики в света - САЩ и Китай, водят ескалираща търговска война, отбелязва Асошиейтед прес.

Как се стигна до избора на Кристалина Георгиева

Преди да бъде назначена в Световната банка, Георгиева заемаше високопоставени постове в Европейската комисия, сред които еврокомисар за бюджета. Тя има задълбочени познания за страните с нововъзникващи пазарни икономики, работили със Световната банка.

МВФ промени устава си в частта за възрастовото ограничение, което беше в сила за кандидата за поста управляващ директор, така че кандидатурата на г-жа Георгиева, която навърши 66 години на 13 август, да бъде валидна.

От 1951 година регламентът на Фонда забраняваше определянето на кандидат на възраст 65 години или повече за този пост и не допускаше титулярът на поста да изпълнява функциите си след навършването на 70 години.

Георгиева бе определена като кандидат на ЕС за шеф на МВФ на 2 август.

По повод назначението на Георгиева Франс прес отбелязва, че в Световната банка, където е преминала по-голямата част от кариерата й, тя е натрупала опит в областта на околната среда, като е заемала функции в сферите на устойчивото развитие и селскостопанските въпроси, по-специално.

Освен това тя е работила много в подкрепа на жените, призовавайки за по-добро образование на момичетата, за забрана на законите, възпрепятстващи работата на жените, подтиквайки предприемачеството на жените, по-специално в Африка.

Кризата в аржентинската икономика ще бъде вероятно едно от най-трънливите досиета в краткосрочен план за Георгиева, в момент, в който се умножават критиките срещу МВФ, който реши миналата година да предостави на тази страна заем за 57 милиарда долара в замяна на строги бюджетни икономии, допълва Франс прес, цитирана от БТА.