Благодаря на българското правителство и специално на премиера Бойко Борисов за доверието и подкрепата за моята номинация като кандидат за длъжността управляващ директор на Международния валутен фонд. Това написа в Туитър Кристалина Георгиева.

За мен е чест да бъда номинирана като кандидат за длъжността управляващ директор на МВФ. След консултация с главния директор по етиката, поисках административен отпуск и ще се откажа от отговорностите си като изпълнителен директор на Световната банка за периода на номинацията. Това Кристалина Георгиева написа също в Туитър.

Както е известно българката беше определена официално в петък, 2 август, за кандидат на Европейския съюз за ръководител на Международния валутен фонд след оспорвано гласуване на 28-те страни членки.

Кристалина Георгиева беше поздравена в Туитър от опонента си от Холандия Йерун Дейселблум, както и от прекия си началник в Световната банка Дейвид Малпас.

Малпас каза, че е приел нейната молба за отпуск, докато МВФ вземе решение относно назначаването й.

Срокът за номиниране е до 6 септември, а управителният съвет на МВФ планира да избере новия управляващ директор на фонда до 4 октомври.

Файненшъл таймс отбеляза, че "бившият българска еврокомисар е уважаван и признат икономист, който получи признание за работата си в Световната банка. Ако бъде назначена през октомври, тя ще бъде първият източноевропеец начело на МВФ."

Коя е Кристалина Георгиева: какъв е професионалният й път

Кристалина Георгиева е родена на 13 август 1953 г. в София. Завършила е Висшия икономически институт "Карл Маркс" (днес Университет за национално и световно стопанство), специалност "Политическа икономия". От 1977 г. до 1993 г. работи като преподавател в Университета за национално и световно стопанство. През този период е и научен сътрудник в Лондонското висше училище по икономика и политика, а в продължение на една година е гост професор в Университета на Южния Пасифик във Фиджи и Австралийския национален университет. През 1986 г. защитава докторска дисертация на тема "Екологични политики и икономически растеж в САЩ". През 1991 г. завършва следдипломна квалификация в Масачузетския технологичен институт в САЩ, провеждайки изследвания в областта на политиката на околната среда, се казва в справката на БТА.

През 1993 г. започва работа в Международната банка за възстановяване и развитие (Световна банка) като икономист по въпросите на околната среда, а впоследствие е старши икономист по въпросите на околната среда и старши ръководител на сектор "Околна среда" за Източна Азия и Тихоокеанския регион по въпросите на социалното развитие и околната среда.

От 2004 г. до 2007 г. е директор на Световната банка в Москва, Русия. В периода от 2007 г. до 10 март 2008 г. е директор на Програмата за устойчиво развитие в Световна банка. От 10 март 2008 г. до 9 февруари 2010 г. е вицепрезидент на Световната банка.

От 10 февруари 2010 г. до 1 ноември 2014 г. е член на Европейската комисия с ресор "Международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи". От 1 ноември 2014 г. до 2 януари 2017 г. е заместник-председател на Европейската комисия и еврокомисар за бюджета и човешките ресурси.

От 2 януари 2017 г. е главен изпълнителен директор на Международната банка за възстановяване и развитие, като от 1 февруари до 8 април 2019 г. е временно изпълняващ длъжността президент на Световната банка.

Автор е на повече от 100 публикации по въпросите на околната среда и икономиката, включително и учебник по микроикономика. На 30 ноември 2010 г. Кристалина Георгиева е избрана за "Комисар на годината" и "Европеец на годината" в класацията на европейското списание "Юропиън войс". Почетен гражданин на град Добрич (25 септември 2015 г.).