Американските танкове Abrams ще пристигнат в Украйна в края на тази или дори през следващата година, пише в. "Вашингтон Пост".

Изданието съобщава, че обещаните 31 танка M1A2 няма да бъдат прехвърлени от военните резерви на САЩ, а ще бъдат закупени наново. "Те ще бъдат произведени без броня от обеднен уран", се казва още в публикацията.

Тази броня е една от най-важните характеристики на Abrams, чиято тайна се пази строго.

По-рано вестникът съобщи, че САЩ са се съгласили да доставят танковете само ако Германия започне доставките на танкове Leopard 2.

Експерти от Американския институт за изследване на войната (ISW) пишат, че закъсненията при снабдяването на Украйна със западни ракетни установки, системи за противовъздушна отбрана и танкове са ограничили способността на Украйна да организира по-мащабно контранастъпление на фона на руските военни неуспехи.

Експертите пишат, че руските сили са имали инициативата от 24 февруари до 3 юли 2022 г., след което атаките им са достигнали кулминацията си. Украинците поеха инициативата и започнаха мащабна контраофанзива през август, като на 11 ноември освободиха западната част на Херсонска област.

Оттогава насам Украйна не е успяла да предприеме друга голяма контраофанзива, което е позволило конфликтът да прерасне в позиционна война и даде възможност на руснаците да си върнат инициативата и да вдигнат летвата за бъдещи украински контраофанзиви.

Анализаторите заключават, че западната схема за помощ до голяма степен е определила характера на този конфликт.

Зад наскорошното решение на западните лидери да променят драстично тактиката и да увеличат значително военната помощ за Киев може да стоят опасения, че времето ще играе в полза на Русия, пише в. "Уолстрийт Джърнъл".

Западните политици смятат, че прозорецът на възможностите за Украйна не е безкраен и че Киев трябва да си осигури по-мощни оръжия, включително бойни танкове и системи за противовъздушна отбрана, възможно най-бързо, за да обърне хода на войната.

След решението на САЩ да доставят танкове на Украйна е безсмислено да се разговаря както с Киев, така и с неговите кукловоди, заяви междувременно руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков пред РИА Новости.

"При сегашните обстоятелства, когато Вашингтон обяви решението си да достави танкове, а неговите васали, включително Отава, се надпреварват кой и колко бронирани машини, особено стари, ще достави на Украйна, е безсмислено да се говори не само с укронацистите, но и с техните кукловоди. Много от тях са просто карикатурни в своето невежество", заяви Рябков.

Междувременно ракета е ударила жилищна сграда в Харков, втория по големина град в Украйна, и на мястото са били изпратени спасителни екипи, съобщи областният управител Олег Синегубов, загинал е един човек, а трима са били ранени.