Новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен не отстъпва от позициите си за нов ресор и еврокомисар, който да отговаря за начина на живот на европейските граждани и миграцията. След като миналата седмица огласи бъдещ екип от 27 комисари, изборът й срещна остра критика.

Урсула фон дер Лайен се срещна днес в  Страсбург с лидерите на политическите групи в Европарламента. Тя отговори на въпросите им във връзка с предложения от нея екип от комисари, предават ДПА и БТА. Дамата напусна първа срещата, като лаконично я определни като положително и конструктивна. 

"Ябълка на раздора" сред оповестения екип от бъдещи еврокомисари се оказа създаването на нов пост -  "заместник-председател за защитата на нашия европейски начин на живот", който да отговаря за координирането на широк кръг въпроси, включително миграцията и сигурността. За ресора, чието наименование според критици напомня крайнодясната риторика за миграцията, беше предложен гъркът Маргаритис Схинас.

Фон дер Лайен и днес не отстъпи от позициите си въпреки острата полемика около формулировката на поста, но не изключи възможността за известни корекции, посочва Франс прес.

Миналата седмица председателят на ЕП Давид Сасоли подкани фон дер Лайен да даде разяснения пред председателите на политическите групи.

"Обсъдихме номинациите за някои ресори. Тя обеща да ги обмисли и да направи корекции", каза председателят на групата "Обнови Европа", румънецът Дачиан Чолош, и допълни, че за него обясненията на Фон дер Лайен не са били убедителни.

"Тя не предложи промени, но каза, че е готова за дискусии", отбеляза водачката на групата на Зелените Ска Келер.

Групата на "Обнови Европа" и на Зелените, заедно със социалдемократите, настояха за отказ от спорната формулировка.

"Имам усещането, че тя изобщо не желае да се заеме с миграционния въпрос", каза съпредседателят на групата "Идентичност и демокрация" Никола Бе.

Окончателният състав на новата комисия ще бъде определен от ЕП, който след поредица изслушвания се очаква да гласува пълния пакет на 23 октомври. Не е необичайно парламентът да отхвърли предложени имена. Председателите на политическите групи в ЕП може да имат още въпроси през следващите седмици, предвид това, че двама номинирани са обект на продължаващи разследвания и че бе изразено безпокойство от участието на унгарския кандидат-комисар в спорните съдебни реформи на Будапеща.

Урсула фон дер Лайен бе избрана от Европарламента през юли.