Урсула фон дер Лайен, която вчера евролидерите избраха да оглави следващата Европейска комисия, изрази днес надежда че Европейският парламент ще я утвърди на този пост, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В Страсбург, където Фон дер Лайен дойде за първата сесия на новия състав на ЕП, тя обеща да слуша много и да сътрудничи тясно със законодателния орган на съюза, допълва Асошиейтед прес.

Фон дер Лайен заяви, че за нея е голяма чест, че е била номинирана за поста. Тя изтъкна, че е способна да разработи визия за следващите пет години за Европа и за ЕК и тя да се базира на интензивно сътрудничество между ЕП, ЕК и Европейския съвет.

Фон дер Лайен трябва да бъде утвърдена от мнозинството от депутатите в ЕП, за да встъпи в длъжност - нещо, което към настоящия момент е несигурно, отбелязва АП.

Междувременно председателят на ПЕС Сергей Станишев заяви за Радио "Фокус", че социалистите в Европейския парламент може да блокират гласуването на Урсула фон дер Лайен за председател на ЕК. Нямаме никаква представа и информация за вижданията на тази кандидатура, за нейното разбиране за Европа, за политическите приоритети. И мога да ви кажа, че за Групата на социалистите въпросът изобщо не е решен, категоричен е Станишев.