Унгария ще се откаже от възраженията си срещу създаването на фонд за военна помощ за Украйна на стойност 5 млрд. евро. По този начин ще бъде проправен пътят към споразумение за обновяване на инструмента, който има за цел да осигури стабилни доставки на оръжия за Киев, след като държавите членки разрешат техническите проблеми. Това предаде Укринформ, позовавайки се на агенция Блумбърг.

Будапеща е заявила в сряда на срещата на посланиците на Европейския съюз, че няма да застане на пътя на консенсуса, макар че сделката за по-голям пакет финансова помощ в размер на 50 млрд. евро остава в задънена улица, предаде съобщението БТА.

Миналия месец Унгария наложи вето на отпускането на 50 млрд. евро за Украйна чрез бюджета на ЕС до 2027 година.

Лидерите на Европейския съюз ще се срещнат в Брюксел на 1 февруари, за да се опитат отново да постигнат споразумение за предоставянето на нова финансова помощ на Украйна. Официални представители в ЕС изразиха предпазлив оптимизъм, че на срещата на върха ще бъде постигнато споразумение. Официални представители в Будапеща също заявиха, че очакват срещата да има резултат.

Миналата седмица председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изрази увереност, че ще бъде постигнато споразумение между всички 27 държави членки, т.е. включително Унгария - бяха изказани мнения за варианти за решение, с което се заобикаля Будапеща. Унгарският министър-председател Виктор Орбан коментира наскоро, че постигането на споразумение е възможно.