Унгарското правителство заплашва ценностите, институциите и фондовете на ЕС, гласи прессъобщение от европейския парламент. Той осъжда "целенасочените, непрекъснати и систематични усилия на унгарското правителство да подкопае основополагащите ценности на ЕС".

В резолюция, приета в четвъртък с 345 гласа "за", 104 "против" и 29 "въздържал се", евродепутатите изразяват силна загриженост относно по-нататъшното подкопаване на демокрацията, принципите на правовата държава и основните права в Унгария, по-специално чрез наскоро приетия пакет за "защита на националния суверенитет", който беше сравнен с печално известния руски "закон за чуждестранните агенти".

Нарушения на Договорите на ЕС

Парламентът изразява съжаление, че Съветът не е приложил процедурата по член 7, параграф 1 (след задействането на механизма от страна на Парламента през 2018 г.), и призовава Европейския съвет да определи дали Унгария е допуснала "тежки и продължаващи нарушения на ценностите на ЕС" в рамките на по-пряката процедура по член 7, параграф 2. Евродепутатите също осъждат действията на министър-председателя Виктор Орбан, който през декември миналата година блокира същественото решението за преразглеждане на дългосрочния бюджет на ЕС, който включва пакета за помощ за Украйна, "при пълно незачитане и нарушаване на стратегическите интереси на ЕС и в нарушение на принципа на лоялно сътрудничество". ЕС не трябва да се поддава на изнудване, подчертават те.

Защита на средствата на ЕС

Парламентът изразява съжаление относно решението на Комисията да отпусне до 10,2 милиарда евро замразени средства, въпреки че Унгария не е изпълнила исканите реформи за независимостта на съдебната власт и че Комисията наскоро удължи прилагането на мерки съгласно Регламента относно обвързаността с условия.

Освен това членовете на ЕП осъждат докладваните системни дискриминационни практики срещу академичните среди, журналистите, политическите партии и гражданското общество при разпределянето на финансиране на ЕС. Те изразяват съжаление относно манипулираните процедури за възлагане на обществени поръчки, предложенията за поглъщане от страна на правителството и субекти, свързани с министър-председателя, и използването на средства на ЕС за обогатяване на политическите съюзници на правителството.

Мерките, необходими за отпускане на финансиране от ЕС съгласно съответните закони, трябва да се разглеждат като единен пакет и не следва да се извършват плащания, ако продължават да съществуват недостатъци в която и да е област. Парламентът ще проучи дали следва да се предприемат правни действия за отмяна на решението за частично размразяване на средствата и отбелязва, че може да използва набор от правни и политически мерки, ако Комисията нарушава задълженията си като пазител на Договорите и защитава финансовите интереси на ЕС.

Предстоящото Унгарско председателство на Съвета на ЕС

С оглед на тези обстоятелства, Парламентът поставя въпроса дали Унгарското правителство ще бъде в състояние да изпълни задълженията си през втората половина на 2024 г., като предупреждава, че ако позицията на председател на Европейския съвет е свободна, тези задължения ще бъдат възложени на унгарския министър-председател по време на шестмесечното председателство на Съвета на страната. Евродепутатите призовават Съвета да намери подходящи решения за смекчаване на тези рискове и призовава за реформи на процеса на вземане на решения в Съвета, за да се сложи край на злоупотребата с правото на вето и изнудване в Европейския съвет и в други европейски институции.

Унгария продължава да е далеч от споразумение с ЕС за финансовата помощ за Украйна

Унгария е далеч от постигане на споразумение с Европейския съюз относно помощта за Украйна, заяви днес Гергей Гуяш, началник на кабинета на унгарския премиер, предаде Ройтерс.

ЕС желае да постигне споразумение за предоставяне на по-голяма финансова помощ на Украйна, когато лидерите на блока се срещнат в началото на февруари, въпреки че унгарският премиер Виктор Орбан продължава да се противопоставя на това.

Председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен заяви вчера, че е уверена, че решение ще бъде намерено между 27-те членки на блока, припомня БТА.

Гергей Гуяш днес заяви, че Унгария е в преговори с Еврокомисията, но не е сигурно, че ще бъде постигнато споразумение.

Ако това не се случи, каза той, останалите 26 членки на ЕС биха могли да да постигнат решение без Унгария.

Макар миналия месец лидерите на ЕС да се договориха да започнат преговори за присъединяване с Украйна, Унгария наложи вето върху отпускането на средства на Киев. Европейската комисия предложи помощта да бъде насочена чрез преразглеждане на общия бюджет на ЕС за периода 2024-27 г., който също така ще осигури повече финансиране за миграцията и други приоритети.

Предоставянето на помощ чрез 26 двустранни споразумения е вариант, който е обсъждан, но е по-сложен и скъп и може да навреди на единството на ЕС, посочва Ройтерс.