Белгия подкрепя официално нидерландския премиер в оставка Марк Рюте за следващ генерален секретар на НАТО. Това съобщиха местни медии, като се позоваха на потвърждение от кабинета на белгийския премиер Александер де Кро.

Медиите отбелязват, че Рюте и Де Кро са от семейството на европейските либерали, пише БТА.

Отчита се, че Рюте вече получи широка подкрепа от други съюзници.

Германският канцлер Олаф Шолц вече подкрепи Марк Рюте за поста генерален секретар на НАТО.

Франция също се обяви в подкрепа на кандидатурата на Рюте за лидер на военния съюз, заяви френски представител, поискал обаче да остане анонимен. Той каза, че френският президент Еманюел Макрон отдавна подкрепя Марк Рюте за наследник на Йенс Столтенберг, като още миналата година e говорил с нидерландския политик по въпроса.

Великобритания също подкрепя кандидатурата на Марк Рюте да наследи Йенс Столтенберг като следващ генерален секретар на НАТО, заяви британското министерство на външните работи.

Рюте е много уважавана фигура в НАТО с големи способности в областта на отбраната и сигурността, както и човек, който ще гарантира, че съюзът ще остане силен и готов за отбрана, убеден е Лондон.

Най-дълго управлявалият нидерландски премиер обяви неочаквано през юли оттеглянето си от политиката, но каза, че ще остане на поста, докато текат преговорите за сформиране на правителство след парламентарните избори, които бяха произведени на 22 ноември.

Допълва се, че алиансът се стреми да определи наследник на генералния секретар Йенс Столтенберг до 4 април, когато се навършват 75 години от основаването на военнополитическия съюз.

Столтенберг застана начело на пакта през 2014 г. и мандатът му бе удължаван два пъти, като се предвижда да завърши през септември. Преди дни Столтенберг заяви, че очаква наследникът му да бъде определен до срещата на върха във Вашингтон през юли.