Марк Рюте уверено върви към върха на алианса. В последните дни големите военни сили в НАТО заявиха подкрепата си за оттеглящия се нидерландски премиер, за което съобщиха световните агенции. 

Ако бъде избран за генерален секретар, Рюте ще наследи на поста норвежеца Йенс Столтенберг.

Марк Рюте ще бъде отличен генерален секретар на НАТО, заяви говорител на Белия дом. По-рано беше съобщено и че президентът Джо Байдън подкрепя Рюте за поста.

Германският канцлер Олаф Шолц също подкрепи Марк Рюте за поста генерален секретар на НАТО, каза в четвъртък говорител на правителството.

Франция също се обяви в подкрепа на кандидатурата на Рюте за лидер на военния съюз, заяви френски представител, поискал обаче да остане анонимен. Той каза, че френският президент Еманюел Макрон отдавна подкрепя Марк Рюте за наследник на Йенс Столтенберг, като още миналата година e говорил с нидерландския политик по въпроса.

Великобритания подкрепя кандидатурата на Марк Рюте да наследи Йенс Столтенберг като следващ генерален секретар на НАТО, заяви британското министерство на външните работи.

Рюте е много уважавана фигура в НАТО с големи способности в областта на отбраната и сигурността, както и човек, който ще гарантира, че съюзът ще остане силен и готов за отбрана, убеден е Лондон.

Най-дълго управлявалият нидерландски премиер обяви неочаквано през юли оттеглянето си от политиката, но каза, че ще остане на поста, докато текат преговорите за сформиране на правителство след парламентарните избори, които бяха произведени на 22 ноември.

Още миналата година Рюте заяви интереса си да оглави военния съюз. Той е смятан за фаворит за заемането на поста, след като Столтенберг се оттегли през октомври 2024 г. след десетилетие като ръководител на военния съюз.

Мандатът на Йенс Столтенберг бе удължен през юли миналата година за четвърти път, тъй като алиансът реши да остави опитния лидер начело, вместо да опита да се споразумее за негов наследник в момент, когато войната на Русия срещу Украйна бушува на границата с НАТО.