Унгарското правителство изключва възможността за екстрадиция на бившия македонски премиер Никола Груевски в Македония. Това съобщи днес унгарският министър на правосъдието Ласло Трочани, цитиран от ТАСС. Той не може да бъде изпратен в страна, в която го преследват, каза Трочани пред унгарска телевизия.

Унгарската служба за имиграция и убежище вчера удовлетвори молбата на бившия министър-председател на Република Македония Никола Груевски да му бъде предоставено политическо убежище.

Груевски избяга в Унгария на 13 ноември, след като македонското правосъдие издаде заповед за ареста му, за да изтърпи произнесената през октомври присъда от две години затвор за злоупотреба с влияние за купуването на луксозен мерцедес на стойност 600 хиляди евро.

Скопие подаде молба за екстрадиция на Груевски. В молбата се посочва също, че Македония е сигурна страна.

Европейският комисар по въпросите на съседството Йоханес Хан призова днес унгарския премиер Виктор Орбан да даде "сериозно обяснение" за решението да бъде дадено убежище на бившия македонски премиер Никола Груевски, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Хан отбеляза, че върховенството на закона е фундаментален принцип за страните членки на ЕС като Унгария и за кандидатките за членство като Македония.

"Изненадващо е, че Унгария подкрепя членството в ЕС на Македония, но не я смята за сигурна страна", отбеляза Хан.