Съгласно текста украинският ще остане единственият държавен език. Проектът обаче разширява употребата на малцинствените езици, включително руският, българският, беларуският, румънският и унгарският, които ще придобият официален регионален статус. Той вдига ограниченията върху употребата на руския език във всички сфери на обществения живот - телевизията, рекламите, киното, местното самоуправление, съдебната и образователната система.

Отделен член от закона е посветен на руския език, доколкото той се явява за повечето граждани на Украйна роден или за ежедневно ползване. По данни от преброяването на населението през 2001 г. 29,6% от украинците смятат руския език за роден.

"Законопроектът приближава Украйна до европейските стандарти и прилага (в националното законодателство) Европейската харта за регионалните и малцинствените езици", заяви депутатът Вадим Колесниченко от групата на управляващата Партия на регионите и председател на правозащитното обществено движение "Рускоезична Украйна". Той обърна внимание, че "хората ще получат възможност да се учат на родния език - от детската градина до университета".

Даването на руския език на статут на втори държавен език бе едно от предизборните обещания на украинския президент Виктор Янукович, който бе избран на поста през февруари тази година.