Това стана след "миротворческа среща" с лидерите на самопровъзгласените Донецка и Луганска народни републики Александър Захарченко и Леонид Пасечник, предаде ТАСС, цитиран от БТА.

Днес в Свято-Даниловския манастир завърши процесът на съгласуване на всички подробности, отнасящи се до размяната на пленници между ДНРи ЛНР от една страна и Украйна от друга, каза той пред журналисти след преговорите.

Лидерът на ДНР Александър Захарченко потвърди, че размяната ще се състои утре. Днес се случи знаменателно сълбитие, последните условия бяха договорени и на 27 декември ще се състои размяна по формулата 306 срещу 74, каза Захарченко.

Размяната на пленници между Киев и Донбас ще стане на 27 декември, потвърди пред журналисти представителят на Киев в подгрупата по хуманитарни въпроси на Контактната група за уреждане на ситуацията в Източна Украйна Виктор Медведчук, лидер на общественото движение "Украински избор-право на народа", предаде ТАСС.

Размяната на пленинци между страните в конфликта в Донбас по формулата "всички срещу всички" беше една от ключовите точки в Комплекса от мерки за изпълнение на Минските споразумения, подписан на 12 февруари 2015 г. в столицата на Беларус, но през последните 14 месеца не се осъществяваше.

В средата на ноември Медведчук се обърна към президента на Русия Владимир Путин с молба за съдействие, като заяви, че Украйна е готова да освободи до новогодишните празници 306 човека и разчита на освобождаването от Луганск и Донецк на 74-има.

По-късно прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков съобщи, че Путин е разговарял по телефона с лидерите на ДНР и ЛНР и те са се съгласили. На 12 декември украинската страна заяви, че е нужна повторна проверка на пленниците с цел да се изясни желанието им да останат на едната или другата страна.