Фалън изрази загриженост по повод натиска от руския президент Владимир Путин, оказван върху бившите съветски републики, които понастоящем са членки на НАТО, съобщи БТА.

По думите му, Алиансът трябва да бъде готов за агресия от Русия под всякаква форма и че всъщност НАТО вече се подготвя да се противопостави на подобна агресия.

Коментарите на Майкъл Фалън идват, след като премиерът Дейвид Камерън призова Европа да заяви на Русия, че я очакват сериозни икономически и финансови последици за много години напред, ако не спре да дестабилизира Украйна.

Москва отрича да помага на проруските сепаратисти, но на Запад непрекъснато постъпват сведения и обвинения, че изпраща оръжия и войски и изплозва пропаганда за разпалване на напрежението.

Използвайки игра на думи, британският военен министър изтъкна, че тук не става дума за „нова студена война, тъй като положението вече достатъчно е нагорещено”.

Отговорът на Москва и Рига

Коментарите на Майкъл Фалън, че Русия е заплаха за балтийските страни, излизат извън "дипломатическата етика", заяви говорителят на руското външно министерство Александър Лукашевич на редовния брифинг, цитиран от Ройтерс и ТАСС.

Говорителят подчерта, че Москва ще намери начин да отговори на изявлението.

По думите на Лукашевич, усилването на потенциала на НАТО в Прибалтика и в Източна Европа и ученията на алианса близо до руските граници не може да не предизвикват безпокойство.

Руското външно министерство разкритикува също така призивите на Украйна за разполагане в района на конфликта, включително на границата с Русия, на миротворци на ООН, които да наблюдават как се спазва режимът за спиране на огъня в Източна Украйна.

Александър Лукашевич подчерта, че Украйна носи отговорността за изпълнението на Минските договорености, които предвиждат Киев да възстанови контрола над границата след произвеждане на местни избори в Донбас.

Военният министър на Латвия Раймонд Вейонис бе категоричен, че Латвия не чувства заплаха от страна на Русия.

В отговор на журналистически въпрос, Вейонис добави: "Отчитайки непредсказуемият характер на руската политика не може да се изключи, че в бъдеще Русия ще използва елементи на "хибридна война" срещу балтийските държави".