Украйна повтори твърдата си позиция за преговорите с Русия, заявявайки, че те могат да бъдат възобновени само след като Кремъл се откаже от цялата завзета украинска територия и че Киев ще продължи да се бори, дори ако съюзниците му "му нанесат удар в гръб", предаде Ройтерс.

Изказването последва само дни след публикации в американските медии, че Вашингтон е насърчил Киев да изрази готовност за преговори, и изглежда цели този натиск да бъде отхвърлен в момент, когато междинните избори в САЩ могат да поставят на изпитание западната подкрепа за Украйна, припомня БТА.

Във вечерно обръщение, преди да говори пред световните лидери на срещата на върха за климата, президентът Володимир Зеленски заяви, че Русия трябва да бъде подтикната към "истински" преговори. Той добави, че Украйна многократно е предлагала такива, но "винаги сме получавали безумни руски отговори с нови терористични атаки, обстрел или изнудване".

"Още веднъж - възстановяване на териториалната цялост, спазване на Устава на ООН, компенсация за всички щети, причинени от войната, наказание за всеки военнопрестъпник и гаранции, че това няма да се повтори. Това са напълно разбираеми условия."

След като Русия обяви анексирането на украинска територия в края на септември, Зеленски заяви, че Киев никога няма да преговаря с Москва, докато Владимир Путин е президент. През последните дни официални представители на Киев повториха тази позиция, като същевременно заявиха, че Киев е готов да преговаря с евентуален бъдещ наследник на Путин.

"Да преговаряме с Путин би означавало да се предадем, а ние никога няма да му направим този подарък", заяви съветникът на Зеленски Михайло Подоляк в публикувано днес интервю за италианския вестник "Република". Диалогът би бил възможен само след като руските сили напуснат украинската територия, добави Подоляк. "Ние нямаме друг избор. Русия нахлу при нас с мобилни крематориуми и половин милион чувала за трупове. Ако спрем да се защитаваме, ще престанем да съществуваме. Буквално. Физически. Ще продължим да се борим, дори ако ни забият нож в гърба", подчерта той.

Олексий Данилов, секретар на украинския Съвет за сигурност, също написа в Туитър, че възстановяването на украинските граници е предварително условие за преговори и че Киев се нуждае от "гаранцията" на модерна противовъздушна отбрана, самолети, танкове и ракети с голям обсег.

Вчера говорителят на Кремъл Дмитрий Песков повтори позицията на Москва, че е отворена за преговори, но че Киев ги отказва. Русия неведнъж е заявявала, че няма да преговаря за територията, която твърди, че е анексирала от Украйна, припомня Ройтерс.

През последните месеци украинските сили са в настъпление, докато Русия се прегрупира, за да защити все още окупираните от нея райони на Украйна, като през последния месец призова под знамената стотици хиляди резервисти.

Украинският премиер Денис Шмигал заяви днес на заседание на кабинета, че не вижда нужда от евакуация на Киев или други градове, които не са близо до фронтовата линия във войната срещу Русия.

Русия нанесе удари по енергийната система на Украйна и след като кметът на Киев каза на жителите да обмислят всичко, включително и най-лошия сценарий, при който столицата остава изцяло без ток и вода.

Русия евакуира цивилни граждани от окупираните райони, особено от Херсонската област в Южна Украйна. Според Киев операцията включва принудително депортиране, което е военно престъпление. Москва твърди, че отвежда хората на безопасно място.

Очаква се следващата голяма битка да бъде за контролирания от Русия район на западния бряг на река Днепър, който включва град Херсон - единствения областен център, който Русия превзе след нахлуването си през февруари.

Британското министерство на отбраната заяви днес, че Русия подготвя нови укрепени отбранителни линии в контролираната от нея територия, "за да предотврати бързото украинско напредване в случай на пробив". Това включва инсталиране на бетонни бариери, известни като "драконови зъби", които да спират танковете. Те се поставят около окупирания от Русия Мариупол в южната част на страната, за да се предпази "сухопътният мост" на Русия към окупирания Крим, дори ако Москва загуби други територии.

Вчера източник потвърди, че съветникът на Белия дом по националната сигурност Джейк Съливан е провел разговори с руски официални лица за предотвратяване на ескалацията на конфликта, както беше съобщено от в. "Уолстрийт джърнъл". Кремъл отказа коментар. Белият дом не отрече провеждането на разговорите, но заяви, че няма да предприеме дипломатически ходове, засягащи Украйна, без участието на Киев.

"Запазваме си правото да разговаряме директно на високо равнище по въпроси, които вълнуват САЩ. Това се случи през последните няколко месеца. Разговорите ни бяха съсредоточени единствено върху намаляването на риска и отношенията между САЩ и Русия", заяви пред репортери говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер.

Днес в САЩ се провеждат междинни избори за Конгрес. Повечето кандидати и от двете партии подкрепят Украйна, но някои десни републикански кандидати критикуват разходите за американска военна помощ.

Карин Жан-Пиер заяви, че подкрепата на САЩ за Украйна ще бъде "твърда и непоколебима", независимо от резултата от днешните избори.

Олександър Мережко, ръководител на украинската парламентарна комисия по външна политика заяви, че евентуалната победа на републиканците "по никакъв начин няма да повлияе на подкрепата за Украйна". "Ние високо ценим факта, че имаме двупартийна подкрепа", каза той. "Който и да спечели тези избори, това няма да окаже никакво негативно влияние. Напротив, очакваме, че подкрепата за Украйна ще се увеличи."