Украинската компания "Енергоатом" уволни заместник-главния инженер на Запорожката АЕЦ Юрий Черничук, който изпълняваше длъжността главен инженер на централата.

Според изявлението на президента "Енергоатом"Петро Котин Черничук "е предал Украйна и е преминал на страната на врага". Според него, вместо да положи всички усилия за освобождаване на централата възможно най-скоро, той "е решил да помогне на руските окупатори да узаконят престъпното й завземане и сега подтиква други ядрени специалисти да сторят същото".

Ден по-рано "Росенергоатом", компанията, която от руска страна управлява окупираната централа, обяви, че Юрий Черничук е назначен за нов директор на Запорожката АЕЦ. Централата е под руска окупация, но в нея продължават да работят украински служители. Атомната електроцентрала е била обстрелвана многократно: страните се обвиняват взаимно за това, а експертите предупреждават, че е възможно да се стигне до ядрена катастрофа поради военните действия около нея. Именно по тази причина към тази централа от месеци е приковано вниманието на мнозина по целия свят.

През октомври бе съобщено, че служителите на "Росатом", които присъстват в централата почти от момента на превземането ѝ от руските военни, принуждават украинските служители на Запорожката АЕЦ да подпишат документи за преминаване на работа в руската компания.

Котин призова останалите служители на централата да се държат и "да не продават душите си на дявола": да не подписват договори с Росатом.

Вчера руските медии разпространиха видео репортаж, според който служителите на Запорожката АЕЦ са получили руски паспорти.