Ръководителят на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси заяви в неделя, че ударите по украинската Запорожка АЕЦ са били "абсолютно умишлени, целенасочени" и определи ситуацията като "тежка", предаде Франс прес, на която се позова БТА.

Повече от десет удара са били насочени към централата, каза той в интервю за френската телевизия Бе Ев Еф, но не посочи от кого са били нанесени - от руските или от украинските сили. "Има хора, които смятат, че една атомна електроцентрала е легитимна военна цел, което е невероятно", заяви Гроси. Който и да стои зад това, това трябва незабавно да спре, призова шефът на МААЕ и настоя: "Хората, които правят това, знаят къде удрят. Това е абсолютно умишлено, целенасочено".

Русия и Украйна се обвиниха взаимно в неделя, че са обстрелвали централата в Южна Украйна, която е окупирана от руската армия.

Централата се намира на фронтовата линия, водят се военни действия, които е много трудно да бъдат идентифицирани, там действат руски и украински войски, каза Гроси.

МААЕ, която има двама инспектори на място, извършва оценка на положението. По думите на Гроси засегнати са някои доста деликатни зони, не реакторите, а "по-скоро зоната, където се намира новото и отработеното гориво".