Украинските въоръжени сили вчера са нанесли 12 удара по Запорожката АЕЦ, което се случва за първи път от септември насам, каза Ренат Карчаа, съветник на генералния директор на концерна "Росенергоатом", цитиран от ТАСС и БТА.

"Между 17:15 и 17:41 ч. бяха нанесени 12 удара по Запорожката АЕЦ, като става дума за периметъра на самата централа, а не за промишлената зона и други прилежащи към централата райони", заяви Карчаа в ефира на телевизионния канал "Русия-24".

Той отбеляза, че шест снаряда са попаднали в басейна, който е част от системата за охлаждане на атомната електроцентрала, два - в периметъра на хранилището за сухи ядрени отпадъци и още три снаряда са попаднали в близост до един от контролно-пропускателните пунктове.

"Въздействието беше наистина огромно", казва Карчаа. "Самата централа не е била атакувана от края на септември", допълни той.

По думите му са регистрирани попадения близо до площадка за сухо съхранение на отработено ядрено гориво и на сграда за съхранение на свежо ядрено гориво. Не са отчетени радиоактивни емисии, добави Карчаа.

Русия, която окупира през март Запорожката АЕЦ, съобщи и снощи за украински обстрел по обекта в Южна Украйна.

Русия и Украйна се обвиняват взаимно за обстрели на атомната централа, при които бяха повредени сгради и които крият заплахата от ядрен инцидент, отбелязва Ройтерс.

Запорожката АЕЦ, която преди руската инвазия на 24 февруари осигуряваше около една пета от електричеството на Украйна, на няколко пъти беше принудена да работи на резервни генератори, след като беше окупирана от руската армия.

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) потвърди, че над 10 експлозии са отекнали в комплекса на централата вчера и днес, предаде Ройтерс.

Има щети по някои сгради, системи и част от оборудването. Инспекторите от МААЕ, изпратени в Запорожката АЕЦ, са видели взривове от прозорците на стаите си.

Генералният директор на базираната във Виена агенция Рафаел Гроси определи новината за обстрела като "изключително обезпокоителна".

"Експлозии станаха в тази голяма атомна електроцентрала, което е напълно неприемливо. Кой и да стои зад (този обстрел), той трябва да спре незабавно. Както съм казвал много пъти преди, играете си с огъня!", предупреди Гроси в изявление.

Електроснабдяването в Украйна е под контрол и няма нужда от паника, заяви енергийното министерство

Електроснабдяването в Украйна е под контрол, въпреки серията от руски атаки срещу енергийната инфраструктура и хората няма защо да се паникьосват, заяви украинското министерство на енергетиката, цитирано от Ройтерс.

Същевременно ДТЕК, най-големият частен енергиен холдинг в страната, каза, че няма причина хората да напускат Украйна.

През последните седмици почти половината енергийна система в Украйна беше сериозно повредена при руски ракетни удари и в петък властите в Киев съобщиха, че може да се наложи електричеството в столицата да бъде спряно изцяло.

"Отхвърляме всяващите паника твърдения, които се разпространяват в социалните мрежи и в онлайн медиите и ви уверяваме, че ситуацията около електроснабдяването е сложна, но е под контрол", заяви енергийното министерство.

В цялата страна са обявени предстоящи спирания на тока, за да могат да се извършат ремонтни дейности и властите призовават домакинствата да намалят потреблението си на електричество с поне 25 процента.

Украинският държавен мрежов оператор "Укренерго" заяви, че днес ще има планирани прекъсвания на електроподаването във всички области в страната, но те не трябва да се възприемат като неочаквани аварийни спирания на тока.

"Продължаваме да работим, за да върнем светлината на украинците", написа "Укренерго" в "Телеграм".

"Трудно е и понякога отнема повече време, отколкото сме очаквали, но успяваме да намерим решения", допълва мрежовият оператор.

Главният изпълнителен директор на ДТЕК Максим Тимченко каза, че въоръжените сили, енергийните компании и отделни украинци правят чудеса, за да поддържат подаването на електричество. "Ето защо днес няма нужда да напускате Украйна", допълни той.

Президентът Володимир Зеленски посочи, че положението е най-тежко в Киев и в шест области. "Работим из цялата страна, за да стабилизираме ситуацията", заяви той във видеообръщение.